• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Pica inflacija" divlja u Italiji: Sastojci za klasičnu margaritu znatno skuplji nego prošle godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas su troškovi pravljena ove pice 20 odsto veći nego pre godinu dana

  • 1
pica, pizza Foto: Shutterstock

Šok oko cena maslinovog ulja pogodio je italijanske porodice koje sve više novca moraju da izdvoje za klasičnu picu margaritu. 

Skok cene maslinovog ulja od 27 odsto povećao je troškove života italijanskih porodica koje se još nisu oporavile od prethodnih skokova cena osnovnih kuhinjskih potrepština, pokazuje Blumbergov "Pizza Margherita index".

Ovaj proizvod, koji može da se pronađe u svakoj italijanskoj kuhinji, je jedini od pet sastojaka neophodnih za ovu osnovnu italijasku picu čija cena ne prestaje da raste.

Tako je i brašno za godinu dana poskupelo 17,6 odsto, cena mocarele skočila je za 26,9 odsto, paradajz sos je poskupeo za 13,4 odsto, a malsinovo ulje za već spomenutih 27. Pored toga, skočila je i cena struje za 28 odsto.

Danas su, zbog toga, troškovi pravljena ove pice 20 odsto veći nego pre godinu dana. Do skoka cena maslinovog ulja došlo je do suše koja je pogodila Španiju, najvećeg svetskog proizvođača ovog ulja.

Maslinovo ulje je deo kulinarske tradicije ovog poluostrva još od pre Rimljana, a ovaj narod koristi ga za sve - od kuhinje, preko pravljenja kozmetike, pa sve do proizvodnje lampi.

Pas i maslinovo ulje Foto: Pixabay

Julije Cezar je čak u jednom trenutku i porez naplaćivao u maslinovom ulju, a flaše pune ulja prnađene su čak i u Pompeji, drevnom gradu nestalom u erupciji vulkana.

Bilo domaće, ili kupovno, maslinovo ulje je nezaobilazan deo italijanske kuhinje i koristi se za mnogo više jela pored popularne pice, a smatra se da je dobro i za zdravlje, pa je često deo dijeta zasnovanih na mediteranskim principima.

Dok pica inflacija i dalje divlja, jeftinije je kupiti picu u prodavnici, nego napraviti jednu kod kuće, jer je cena kupovnog specijaliteta skočila za 8,5 odsto.

Inače, pica margarita nastala je pre više od jednog veka, kada je Italijom vladala epidemija kolere. Da bi podržali svoj narod, italijanski kralj Umberto I Savojski i njegova supruga kraljica Margarita, tokom šetnje napuljskim ulicama probali su omiljeno narodno jelo. U njihovu čast napravljena je pica u bojama zastave koju čine paradajz, mocarela i bosiljak. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>