• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić na otvaranju BioSens: Pokazali smo da možemo da budemo centar izvrsnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić je istakla da je Srbija pokazala da može da bude centar izvrnosti u jednoj od oblasti koja je veoma važna za budući razvoj naše zemlje, a to je digitalna poljoprivreda

  • 4
Ana Brnabić, BioSens

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Otvorili smo sedište jednog evropskog centra koji će doneti nove vrednosti i inovacije ne samo Srbiji, već i regionu i svetu, rekla je danas premijerka Ana Brnabić na otvaranju razvojnog instituta BioSens u Novom Sadu.

Brnabić je istakla da je Srbija pokazala da može da bude centar izvrnosti u jednoj od oblasti koja je veoma važna za budući razvoj naše zemlje, a to je digitalna poljoprivreda.

"To je ustvari intersekcija ili sinergija između tehnologije i poljoprivrede. Nešto što je neophodno i potrebno u vremenima klimatskih izazova i klimatskih promena da obezbedimo da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate, da mi damo kao država, uz pomoć nauke, istraživanja i razvoja naučnih instituta, adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima da mogu da nastave sa svojim poslom i da mogu da budu konkuretni u budućnosti", rekla je Brnabić.

Svečanom otvaranju je prisustvovala i evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Marija Gabrijel, koja je izjavila da će institut BioSens biti svetlo budućih istraživanja ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Kako je navela, “Bioteh” je esencijalni sektor našeg svakodnevnog života, a sa novim talasom inovacija možemo bolje da povežemo nauku, inovacije i obrazovanje, a sve to sa centrom izvrsnosti, umećem vođenja i talentima.

"Možemo da kažemo da stvaranje ovog instituta pokazuje kako evropska podrška i svetske investicije rade zajedno da stvore konkretne rezultate. Institut novi centar izvrsnosti će voditi srpski ekosistem inovacija napred a u isto vreme ce obezbediti digitalna resenja u poljoprivredi", istakla je Gabrijel.

Direktor BioSens instituta Vladimir Crnojević ocenjuje da je ovo nova era naučno - istraživačkog rada u Srbiji, koja je sada u zamahu.

Ova zgrada je jedna od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji i prva u Evropi sa ovim antivibracionim rešenjem tog jezgra koje je otporno na vibracije.

Sa nove strane, ona je tvrđava budućnosti koja simbolizuje viziju i put, i naravno reka koja teče između, a koja simbolizuje protok vremena, podvukao je Crnojević.

Za izgradnju BioSens instituta izdvojeno je 30 miliona evra, od kojih je polovina novca donacija Evropske unije.

Sledeći korak u digitalnom razvoju je izgradnja “Bio4” instituta u Beogradu, koji predstavlja multidisciplinarni projekat u širem regionu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    19. april 2023 | 17:34

    Ovaj institut ce jako poboljsati poljoprivredu koja je ranije bila zapostavljena.

  • Ljilja

    19. april 2023 | 17:31

    Jako dobra vest za mlade strucnjake koji ne moraju da napustaju svoju zemlju.

  • Mara

    19. april 2023 | 17:30

    BioSens dokazuje da Srbija moze da bude centar inovacija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>