• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komšije u otpad bacile rekordnih 14,6 miliona novčanica i nikome nije jasno zašto toliko

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uglavnom se radi o novčanicama koje su pocepane, iscrtane, oštećene masnoćom, bojom ili vatrom

  • 0
Pare novac dolari Foto: Shutterstock

Centralna banka BiH uništila je u prošloj godini 14,6 miliona komada novčanica konvertibilne marke jer su bile nepodobne za opticaj, što je oko šest miliona komada više u odnosu na godinu ranije, a ekonomisti smatraju da je glavni razlog rast transakcija među građanima, što je izazvalo habanje papirnog novca.

U godišnjem izveštaju Centralne banke BiH za 2022. godinu navodi se da je prošle godine uništeno i 15.802 komada kovanog novca, dok je godinu ranije ta brojka iznosila 18.372 komada.

- Kontinuirano povlačimo novčanice nepodobne za opticaj koje uništavamo u skladu s propisima. Povlačenjem nepodobnih novčanica i puštanjem u opticaj onih nove serije održavamo zadovoljavajući kvalitet novca u opticaju - navedeno je u izveštaju.

U dokumentu stoji da je lani nastavljen trend snažnog rasta gotovog novca u opticaju.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da je nekoliko razloga moglo uticati na znatan rast broja uništenih novčanica.

- Teško je dati precizan odgovor zbog čega su novčanice morale biti uništene u daleko većem broju nego godinu ranije, posebno kada se ima u vidu da naši građani nisu nepažljivi s novcem. Vrlo verovatno je došlo do povećanja broja transakcija koje su obavljene istim papirnim novcem usled čega se pohabao, a postoji mogućnost i da je kvalitet novčanica promenjen - rekao je Pavlović.

On je dodao da se uništavanju novca pristupa i iz bezbednosnih razloga i to onda kada se uvode novi standardi za zaštitu od falsifikata.

- Dešava se i da se iz opticaja povlače novčanice s manjim apoenima, a puštaju one s većim i to zbog inflacije koja je dovela do rasta cena robe - kaže Pavlović.

Iz Centralne banke BiH ranije su isticali da je uglavnom reč o novčanicama koje su pocepane na dva ili više delova zalepljene, nedostaje im jedan ili više delova, iscrtane novčanice ili oštećene masnoćom, bojom ili one koje su nagorele, progorele, nagrižene i slično.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>