• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova zemlja nacionalizuje proizvodnju litijuma: Svi poslovi sa ovim metalom biće pod kontrolom države

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

To znači da će budući ugovori vezani za litijum biti sklapani samo kao javno-privatna partnerstva, pod kontrolom države

 • 3
Zupčanik, litijumska mast

Foto: Shutterstock

Predsednik Čilea Gabrijel Borić izjavio da će ta zemlja nacionalizovati industriju litijuma kako bi unapredila svoju ekonomiju i zaštitila životnu sredinu.

- Ovo je najbolja šansa koju imamo da pređemo na održivu i razvijenu ekonomiju. Ne možemo priuštiti da je protraćimo - rekao je Borić u televizijskom obraćanju.

On je naveo da će budući ugovori vezani za litijum biti sklapani samo kao javno-privatna partnerstva, pod kontrolom države, preneo je Rojters.

To znači da će u zemlji sa najvećim svetskim rezervama litijuma vremenom kontrola nad litijumom biti preneta sa industrijskih giganata SQM i Albemarle na posebnu državnu kompaniju.

Te dve kompanije trenutno snabdevaju kompanije Tesla, LG Energy i druge proizvođače električnih vozila i baterija. Borić je dodao da vlada neće raskinuti postojeće ugovore, ali da se nada da će kompanije biti otvorene za učešće države pre njihovog isteka.

Ugovor sa SQM-om ističe 2030. godine, navodi agencija. Predsednik Čilea najavio je da će započeti dijalog sa organizacijama, kompanijama i zakonodavcima o stvaranju litijumske kompanije koja će biti u potpunom vlasništvu države.

Dodao je da će plan predstaviti parlamentu u drugoj polovini godine. On je rekao da je zadužio Corfo, državnu razvojnu agenciju, da ovlasti državnu firmu Codelco, najvećeg svetskog proizvođača bakra, da pronađe najbolji način za učešće vlade u vađenju litijuma u ​​solanama Atakama.

Istakao je da će Codelco, zajedno sa državnom kompanijom Enami, dobiti ugovore za istraživanje i eksploataciju u oblastima u kojima sada postoje privatni projekti. Od njih će, kako kaže, biti zatraženo da procene da li bi imali koristi od državnog partnerstva pre nego što se formira nacionalna litijumska kompanija.

Ostale solane sa litijumskim potencijalom procenjivaće država, a privatne kompanije će imati opciju da se nadmeću za ugovor za vađenje litijuma zajedno sa nacionalnom litijumskom kompanijom. Predsednik Čilea je istakao da će postojati posebno odeljenje posvećeno unapređenju tehnologije kako bi se minimizovali uticaji na životnu sredinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nemušti

  21. april 2023 | 09:44

  Ma sta ce im to…bolje u rudnu rentu na 5% oa nek rade sta hoce

  8
  3

  Podelite komentar

 • Dule

  21. april 2023 | 10:30

  Ozbiljan pristup. Zarada uz kontrolu zastite okoline. Svaka cast.

  2
  2

  Podelite komentar

 • Vesna Lazić

  21. april 2023 | 12:23

  Sigurno ne rudare na plodnom gusto naseljenom zemljištu.Rudnika u Srbiji neće biti.

  1
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>