• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Junajted grupa prodala tornjeve u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj za skoro milijardu i po dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telekomunikaciona i medijska grupa prodala je 100 odsto svog udela u poslovanju sa tornjem

  • 0
toranj mreža telekomunikacija Foto: Freepik

Junajted grupa Dragana Šolaka prodala je telekomunikacione tornjeve u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj kompaniji TAWAL iz Saudijske Arabije, koja je deo kompanije Saudi Telecom prenosi Jutarnji.hr.

Kako navodi hrvatski list, vrednost posla je 1,34 milijarde dolara.

Telekomunikaciona i medijska grupa, koja u Hrvatskoj poseduje operatera Telemach Hrvatska i medijske kuće N1 i Nova TV, prodala je 100 odsto svog udela u poslovanju sa tornjem dalje se navodi.

Taj posao je odvojen od telekom operatera u regionu u kompaniju TowerCo.

Viktorija Boklag, izvršna direktorka Junajted Grupa istakla je da je oduševljena što su uspeli da reorganizuju ToverCo deo poslovanja na tako kvalitetan način.

Dodaje da je prodajom TowerCo postigla višestruko povećanje od 20,1x (EV/EBITDAI) za vrednost od 1,22 milijarde evra.

- Prikupljeni kapital nam omogućava da efikasnije upravljamo globalnim makroekonomskim pritiscima, a podržaće nastavak ulaganja u kompanije iz našeg portfelja kako bismo osigurali da ostanu konkurentni na svojim tržištima - kaže Boklag.

Kako podseća Jutarnji.hr u februaru su se pojavile informacije da Junajted traži način da refinansira svoje dugove.

Navodi se da je najpre agencija Moody's snizila rejting Adrija Midco BV, ključne kompanije u Junajted grupi, sa stabilnog na negativan.

Tada se saznalo da je ukupan dug grupe 4,1 milijardu evra i da značajan deo na naplatu dospeva u naredne dve godine.

Kao rešenje, Moody's je predložio odvajanje i prodaju telekomunikacionih stubova.

- Tražićemo dalje mogućnosti za saradnju sa njima kako budu širili prisustvo na evropskom tržištu - najavila je Boklag u vezi sa kompanijom TAWAL.

Ispred te kompanije obratio se izvršni direktor Muhamed Alhakbani koji je istakao da postignuti dogovor otvara vrata evropskom tržištu.

- Saradnja sa Junajted Grupom predstavlja naš prvi ulazak na evropsko tržište - naglasio je Alhakbani.

TAWAL je osnovan 2018. godine i ovo je njegov prvi ulazak na evropsko tržište telekomunikacija. Do sada je radio na Bliskom istoku i severnoj Africi.

Trenutno upravlja sa više od 16.000 telekomunikacionih tornjeva. Ovim radom je u svoj portfelj uvrstio više od 4.800 kula u Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj.

Ovim radom, Junajted grupa je takođe obezbedila da TAWAL izgradi dodatnih dve hiljade telekomunikacionih tornjeva u tri pomenute zemlje u narednih 20 godina.

Uslovi transakcije obuhvataju dugoročni Master Services Agreement i Service Level Agreement, kojim je Junajted Grupa obezbedila kvalitet usluge nakon transakcije, a planira da ga zaključi u drugoj polovini godine.

Prodaju je snažno podržao i BC Partners, koji je većinski suvlasnik Junajted Grupe.

- Prodaja TowerCo poslovanja Junajted Grupe predstavlja ključnu prekretnicu na putu rasta i ekspanzije Junajted Grupe, što će joj omogućiti da se fokusira na kontinuirano ulaganje u svoje telekomunikacijske i medijske usluge i infrastrukturu - kaže predsednik Evrope u BC Partners Nikos Stathopoulos.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>