• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otrežnjenje: Poslovna putovanja se neće vratiti u normalu - nikada više

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro jedna trećina ispitanika izjavila je da su njihove kompanije promenile politiku poslovnih putovanja, najčešće smanjenjem učestalosti poslovnih tura

  • 0
avion, putovanje, kofer, pakovanje Svetilos / Alamy / Alamy / Profimedia

Dani poslovnih putovanja u kombinaciji sa dugim letovima su, sasvim izvesno, zauvek završeni.

Kao što je pokazao novi izveštaj istraživačke kompanije Morning Consult: poslovna putovanja se nikada neće vratiti u normalu.

Smanjeni korporativni budžeti i novi načini virtuelnog rada trajno su promenili tržište poslovnih putovanja, navodi se u izveštaju Business, but Not as Usual.

U izveštaju se kaže da se i demografija menja - oni koji putuju zarad posla su sada uglavnom mlađi i veća je verovatnoća da će leteti ekonomskom klasom, a otprilike polovina zarađuje manje od 50.000 dolara godišnje.

Prema pisanju CNBC-a, nekadašnji stereotipi o putnicima koji imaju velike budžete i mogu da priušte karte u prvoj klasi - sada padaju u vodu. Prema izveštaju, sada je aktuelan drugačiji model poslovnih putovanja, koji će kristalisati "novu normalnost" u industriji.

Pre svega, sama preduzeća smanjuju obim putovanja: tako je ovaj vid turizma potpuno stagnirao lane, kada govorimo o Sjedinjenim Državama. Istraživanje Morning Consult-a, sprovedeno na oko 4.400 Amerikanaca, pokazalo je da su poslovna putovanja — kako u zemlji tako i u inostranstvu — porasla za samo 1% u 2022.

U poređenju sa periodom pre pandemije, koja je maltene blokirala saobraćaj za neesencijalna putovanja i to skoro dve godine, evidentno je da sada manje ljudi putuje zbog posla, a oni koji putuju - to čine ređe.

Skoro jedna trećina ispitanika izjavila je da su njihove kompanije promenile politiku poslovnih putovanja, najčešće smanjenjem učestalosti poslovnih putovanja (60%) ili slanjem manjeg broja zaposlenih na putovanja (56%). Više od polovine (54%) reklo je da kompanije sada pažljivije prate i putne troškove.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>