• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pumpe za uštedu, smart sistem sa 15+ opcija za vaš dom, novi materijali: Počeo Sajam građevine

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ove godine, u prestonici se održava 47. po redu Međunarodni sajam građevinarstva

  • 1

Od danas 24. aprila, do četvrtka, 27. aprila, na Beogradskom sajmu se održava 47. Međunarodni sajam građevinarstva, gde će učestvovati eminentni domaći i strani proizvođači, distributeri i trgovci opremom i materijalima.

Ova međunarodna manifestacija obuhvata najrazličitije segmente građevinske industrije, od istraživanja i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, pa do predstavljanja najsavremenijih materijala, mašina, uređaja i alata.

Sve skupa je i nama bilo vrlo interesantno, jer godinama pomno pratimo trendove iz oblasti nekretnina i gradnje.

Ekipa Telegraf Biznisa pratiće Sajam građevinarstva narednih dana, a za početak se bavimo inovacijama u sferi ekoloških, tzv. green rešenja, za kojima vlada sve veće interesovanje.

Sajam gradjevine Foto: Telegraf

Naravno, ne smemo zaboraviti ni na inovativne materijale, neophodne upravo za realizaciju ovakvih ideja.

Trend podizanja/iznajmljivanja kuća je posebno zapažen za vreme - i nakon pandemije, jer su ljudi želeli da "pobegnu" u prirodu, ekspresno, a za to su im bila potrebna povoljnija, jednostavnija i naprednija rešenja. Uz to, javila se veća potreba za životom - zaista u skladu sa prirodom, uz uštedu novca, energije i ostalih resursa.

Posebnu pažnju su nam privukle toplotne pumpe, o kojima se priča sve više. Jedna od domaćih firmi koje smo zatekli na sajmu bavi se proizvodnjom tih pumpi, a kako navode - one su 100% proizvedene u Srbiji, ali su komponente uvozne, i to iz EU.

Uzdaju se u brend Danfoss, dansku kompaniju osnovanu davne 1933. godine.

Šta tačno rade toplotne pumpe?

Prvenstveno - obezbeđuju izvor toplotne energije. U ovom slučaju, to je voda (podzemna), ili energija zemlje.

- Rešenje je potpuno ekološko. Ukoliko se objekat nalazi na području gde ima podzemnih voda, mi kopamo bunare, čija dubina zavisi od samog terena, a sve sa ciljem da dobijemo odgovarajući protok vode kao stabilan izvor energije. Temperatura vode je stalnih 14-16 stepeni, to je voda bez peska, hemijski i bakteriološki pročišćena - priča nam Maja Mršić, menadžerka ove firme, specijalizovane za izradu geotermalnih sistema.

Možemo reći da je toplotna pumpa smart tehnologija, budući da sama singalizira kada je vreme za čišćenje, a kao uređaj - koristi se za zagrevanje prostorija (kuća, poslovnih objekata...).

Sajam gradjevine Foto: Telegraf

Pumpa radi tako što prenosi energiju iz vode ili zemlje - u objekat.

Kako sagovornica Telegraf Biznisa dalje objašnjava, toplotna pumpa je i značajna ušteda za dom, i isplati se na duže staze. U prvi mah je investicija - cena ide od 3.500 do 15.000 evra, mada je kompletna investicija skuplja (bušenje itd), ipak...

- Potražnja je sve veća i veća. Geotermalni sistemi su u Srbiji i dalje u povoju, i još se više traže sistemi vazduh-voda, pre svega zbog lakše montaže, mada su ti sistemi i najnestabilniji. U periodu eksploatacije, to su niski troškovi. Ako smo ove godine morali da dajemo 300-400 evra mesečno za drva, računajte da su sa toplotnom pumpom mesečni troškovi oko 50 evra - ističe Maja.

Ultrasmart sistemi za obezbeđenje doma

U svetu inovacija, teško je zanemariti i popularne aplikacije, odnosno hardvere i softvere za unapređenje kvaliteta života. Kako nam je pojasnio Vladimir Čočović, iz kompanije za  pametna građevinska rešenja, koja je bila jedan od izlagača na sajmu, sistem koji oni proizvode ima mogućnost da vam pruža kompletno obezbeđenje doma.

Od "upravljanja svetlom", odnosno opcija za podešavanje roletni (posebno interesantno prilikom gledanja filma ili buđenja), pa do alarmnih sistema, pristupa domu, aktiviranja saune preko aplikacije na mobilnom telefonu.

Sajam gradjevine Foto: Telegraf

Razvijen je sistem koji može kontrolisati svetlo, struju, vrata, roletne, grejanje, ventilaciju, bazen, saunu, paru, đakuzi, pa čak i zalivanje cveća. 

- Pametna tehnologija podrazumeva da će se roletne same aktivirati ako u nekom momentu u prostoriju "ulazi" veći protok svetlosti od preporučenog, a takođe - sistem će "znati" i ako ste preterali sa zalivanjem trave ili cveća. Imali smo klijenta koji je podešavao pomeranje roletni radnim danima oko 7 sati ujutru, ali bi tokom vikenda isključio tu opciju kako bi se naspavao - priča nam Čočović, predstavnik firme iz Subotice.

Putem aplikacije, možete pratiti i ko vam zvoni na interfon, odnosno ko vam je na pragu - čak i ako niste u domu, a osim toga, možete "sa daljine" podesiti i saunu, tako da vas čeka spremna kada dođete kući.

Osim pomenutih, eko rešenja koja definitivno uzimaju primat i kod nas, na ovogodišnjem sajmu vas čeka i široka ponuda standardne opreme za dom, građevinske mehanizacije i opreme, zatim unapređenih materijala.

Dakle, pažnja je posvećena i uređenju enterijera, te ako vas zanima ova oblast - obavezno posetite Beogradski sajam u nekom od narednih dana.

I za kraj, treba istaći da je beogradsku manifestaciju lani posetilo 24.428 posetilaca, a učestvovalo je 548 izlagača iz Srbije, uz predstavnike iz još 22 zemlje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    24. april 2023 | 19:21

    Preskupo , ta investicija se isplati tek posle 20 god jer će u međuvremenu da se menjaju delovi tipa kompresor , ventili, filteri peska , kamenca iznmenjivača itd ..po nekoliko puta .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>