• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dizni pokreće najveći talas otpuštanja: Od danas, pa do četvrtka 4.000 ljudi će ostati bez posla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je prošlog februara saopštila da očekuje da će ostvariti uštede od 5,5 milijardi dolara

  • 1
Diznilend Disney Florida Feud Foto: Tanjug/AP

Dizni započinje drugi i najveći krug svojih planiranih otpuštanja, a do četvrtka će iz firme otići 4.000 od predviđenih 7.000 zaposlenih.

U dopisu koji su radnicima uputili kopredsedavajući kompanije Alan Bergman i Dejna Volden stoji da će pogođeni radnici biti obavešteni o otkazima od danas do četvrtka, dok će poslednji talas otpuštanja da dođe na red pre početka leta.

- Ovo su teške odluke i ne uzimamo ih olako, ali svaka odluka je doneta sa pomnim promišljanjem i činimo sve što možemo da osiguramo da se ovaj proces vodi sa poštovanjem i saosećanjem - napisali su u dopisu izvršni direktori.

Ovonedeljni talas opuštanja čekao se nedeljama, a radnici su to nazivali "velikim talasom" ili, što je još zlokobnije, "krvoprolićem", piše Deadline.

Smanjenje Diznijeve globalne radne snage deo je inicijative za smanjenje troškova vredne više milijardi dolara koja ima za cilj da pojednostavi poslovanje kompanije u periodu previranja u medijskoj industriji.

Otpuštanja su usledila nakon povratka Roberta Ajgera u Dizni u novembru, nakon što je odbor kompanije otpustio Boba Čapeka kao svog lidera.

Robert Ajger Iger Dizni Disney Robert Ajger, Foto: Shutterstock, Disney

Kompanija je prošlog februara saopštila da očekuje da će ostvariti uštede od 5,5 milijardi dolara kao rezultat otpuštanja i drugih mera štednje.

Jedna oblast koja je na meti smanjenja je centralizovana organizacija distribucije koju je stvorio njegov prethodnik, Bob Čapek. Karim Danijel, koji je vodio ovo odeljenje otpušten je iz kompanije prvog Igerovog zvaničnog dana. Ne očekuje se da će operativni radnici u tematskim parkovima kompanije izgubiti posao.

U poslednjem kvartalu, kompanija je zabeležila gubitak od milijardu dolara u strimingu, uprkos rekordnom prihodu od 5,3 milijarde dolara. Gubitak je bio poboljšanje u odnosu na prethodni kvartal, koji je zabeležio crvenu cifru od 1,5 milijardi dolara. Nakon nekoliko kvartala rasta, vodeći servis Disnei+ je takođe po prvi put krenuo unazad, smanjivši 2,4 miliona pretplatnika da bi završio kvartal na 161,8 miliona.

Dizni je do oktobra imao oko 220.000 radnika, od kojih je otprilike 166.000 bilo zaposleno u Sjedinjenim Državama. Otpuštanje od 7.000 radnih mesta predstavlja oko tri odsto globalne radne snage.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    24. april 2023 | 17:08

    Snežana i 3 patuljka. Dva praseta. Ali baba i 20 razbojnika. Dva musketara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>