• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

I Kina ima problem sa inflacijom - previše je niska

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neobična kombinacija pada cena i velike ponude novca u privredi podstakla je razgovore o deflaciji

  • 0
Turska, frana na ulici, fast food, cena hrane, inflacija Foto: Berkcan Zengin/GocherImagery / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok se veći deo sveta očajnički bori da obori rastuće cene koje smanjuju životni standard, Kina pokušava da uradi suprotno.

Potrošačke cene su porasle za samo 0,7 odsto u martu, u poređenju sa godinom ranije. Proizvođačke cene padaju šesti meseci zaredom. U međuvremenu, u Americi je inflacija prošlog meseca i dalje iznosila 5 odsto, uprkos značajnom padu, dok je Evropskoj uniji iznosio je 8,3, a u Velikoj Britaniji 10,1 odsto.

Cene u Kini stagniraju ili padaju uprkos činjenici da je Narodna banka Kine (PBOC) snižavala kamatne stope i upumpavala novac u finansijski sistem kako bi podstakla ekonomiju, a nije pomoglo ni prošlomesečno uklanjane strogih mera kontrole zbog korona virusa.

Neizvesnost u vezi sa ekonomijom znači da kineska domaćinstva nastavljaju da štede novac, umesto da ga troše, a kompanije su i dalje oprezne po pitanju novih investicija, piše CNN.

- Naš osnovni stav je da je kineska ekonomija deflaciona - napisao je Rejmond Jeung, glavni ekonomista u ANZ Research.

Iako je BDP porastao za 4,5 odsto u prvom tromesečju, taj rast je u velikoj meri reflektovao uticaj zaostale potražnje među kupcima koji su tri godine živeli u strogim ograničenjima pandemije.

- Ako bi se to uklonilo, rast BDP-a bi bio samo 2,6 - kaže ovaj ekonomista.

U privredi ima dosta novca. Količina novca porasla je za rekordnih 5,6 milijardi dolara u poslednjih 15 meseci. Država pokušava da ohrabri ljude da troše povećanjem bankarske likvidnosti.

Ali izgleda da su potrošači na ovo slabo reagovali. Umesto da troše novac, ljudi gomilaju novac rekordnom brzinom. Prema analitičarima, veći deo novih bankarskih kredita otišao je lokalnim samoupravama, koje su ga koristile za otplatu visokog nivoa duga.

Neobična kombinacija pada cena i velike ponude novca u privredi podstakla je razgovore o deflaciji koja je loša za privredu, jer u takvom okruženju potrošači i kompanije mogu odlagati potrošnju u očekivanju daljeg pada cena, što bi samo pogoršalo ekonomske probleme.

(Telegraf Biznis)

Video: Đukanović: Kamatne stope kredita će ići na gore jer nismo smirli inflaciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>