• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačkoj preti nova katastrofa: "Ako umre ovaj sektor, umire i grad"

Vreme čitanja: oko 1 min.

S obzirom na cifre poslednjih nekoliko godina, trebalo bi sva zvona za uzbunu da zvone u svim gradskim središtima i među političarima

  • 1
Rafovi, Nemačka, cene Foto: Telegraf.rs

Hiljade prodavnica u Nemačkoj zauvek će zatvoriti svoja vrata usled rasta operativnih troškova i pada kupovne moći potrošača, samo ove godine njih 9.000. Bez uspešnih trgovina gradska središta nemaju mnogo perspektive u budućnosti, upozorilo je nemačko udruženje trgovaca u maloprodaji HDE, prenose tamošnji mediji.

Broj maloprodajnih trgovina u najvećoj evropskoj privredi već godinama je u padu, a tokom pandemije koronavirusa trend njihovog zatvaranja ubrzao se jer su potrošači kupovali putem interneta.

Svake godine u periodu od 2020. do 2022. vrata je trajno zatvorilo 11.000 fizičkih trgovina. U periodu od 2015. do 2019. na godišnjem nivou, u proseku se zatvaralo otprilike 5.000 prodavnica. U HDE predviđaju da će se u 2023. zatvoriti još 9.000 trgovina.

Kada se na stranu stave mikro trgovine, širom Nemačke posluje 311.000 trgovina, dok je, poređanja radi radi u 2015. bilo njih 373.000, podaci su tog udruženja.

"S obzirom na brojke poslednjih nekoliko godina, trebalo bi sva zvona za uzbunu a zvone u svim gradskim središtima i među političarima. Bez uspešnih maloprodajnih trgovina, gradska središta nemaju mnogo perspektive u budućnosti", upozorio je predsednik HDE Alexander von Preen.

Rafovi, Nemačka, cene Foto: Telegraf.rs

Dodao je da situacija s troškovima i kupovnom moći ponajviše utiče na manje specijalizovane maloprodajne trgovine, poput modnih butika, trgovina obućom i pekara. Istovremeno i mnogi veliki trgovački lanci smanjuju svoju mrežu trgovina.

Sve veći broj praznih poslovnih prostora u mnogim mestima i gradskim središtima čini ih manje atraktivnim, a ugrožava i zdravlje preostalih preduzetnika, upozorio je Preen.

Kako bi usporili gašenje trgovina, von Preen navodi da bi “nebirokratski i brzi procesi odobravanja prenamene i menjanja zona morali da budu na vrhu liste prioriteta vlade”.

“Umre li maloprodajni sektor, umire i grad”, poručio je von Preen.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    25. april 2023 | 14:30

    Svi Nemci da se presele kod nas,ovde je zlatno doba tigrova.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>