• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japan i EU protiv potpune zabrane izvoza u Rusiju: SAD nastavlja da "gura" svoj plan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo od februara 2022. EU je usvojila 10 paketa sankcija protiv Rusije, kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini

  • 6
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Predlog SAD da zemlje G7 uvedu potpunu zabranu izvoza u Rusiju naišao je na snažno protivljenje Japana i članica EU, objavio je u utorak Fajnenšel tajms, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Prema pisanju tog lista, nacrt izjave pripremljen za trodnevni samit G7 u Hirošimi u maju uključuje vrlo smeo predlog da se sadašnje sankcije po sektorima - uvedene Moskvi - zamene potpunom zabranom izvoza, ali sa izuzecima za oblasti kao što su poljoprivreda i medicinski proizvodi.

SAD, navodno, "guraju" svoj plan usred zabrinutosti da postojeće sankcije sadrže "rupe" koje omogućavaju Moskvi da nastavi da uvozi tehnologiju sa Zapada. Međutim, poslanici iz Japana i zemalja članica EU su, takođe navodno, na pripremnom sastanku prošle nedelje sugerisali da bi ta mera bila nemoguća.

- Iz naše perspektive to jednostavno nije izvodljivo - rekao je jedan zvaničnik koji je razgovarao sa FT, pod uslovom da ostane anoniman.

Prošle nedelje je Blumberg izvestio da zemlje G7 razgovaraju o potencijalnoj potpunoj zabrani većine izvoza u Rusiju, kao deo šire agende za pooštravanje ekonomskog pritiska.

Samo od februara 2022. EU je usvojila 10 paketa sankcija protiv Rusije, kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, upozorio je na opštu zabranu izvoza, tvrdeći da bi to moglo rezultirati "globalnom ekonomskom krizom punog zamaha".

Bivši ruski predsednik i sadašnji zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost, Dmitrij Medvedev, nagovestio je da bi Moskva mogla da izađe iz sporazuma o crnomorskom žitu, ako G7 uvede potpunu zabranu izvoza u Rusiju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fredy

    26. april 2023 | 06:57

    Hoce Ameri da njihova roba se prodaje na planeti a Ruska ne, JA licno necu extra nista kaubojsko kupit zbog idiotizma Amerike, i gorivo tocim samo u Gazpromu. Amerika ide hitlerovim stopama i nadam se da ce popusit kao hitler sto je.

  • Zoran

    26. april 2023 | 08:43

    Ovaj Zapad je postao dogodovština iz crtanog filma,udara gumenim čekićem iz sve snage u drvo pa mu se odbije u glavu i umesto da prestane jer to boli on udara jače i jače i onako ošamućen više ne udara u drvo već direktno u glavu i sve viče jače,jače,jače...😄😄😄

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>