• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanci izgubili kontakt sa letelicom koja je trebalo da sleti na Mesec

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo tri zemlje su dosad uspele da izvedu sletanje na Mesec

  • 2
japan rover Hakhuto letelica Foto: Tanjug/AP

Japanska letelica koja je prenosila maleni rover napravljen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokušala je danas da sleti na površinu Meseca i postane prva komercijalna letelica koja je ostvarila takav poduhvat.

Samo tri zemlje (odnosno svemirske agencije) uspele su dosad da izvedu kontrolisano sletanje na Mesec - Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez i Kina. To su poslednjih godina pokušale i Indija i jedna  izraelska kompanija, ali bez uspeha.

Kontrolori leta na Zemlji nisu ipak nakon sletanja japanskog landera mogli ponovo da uspostave kontakt pa je letelica proglašena - izgubljenom, prenosi CNN.

Kompanija iz Tokija postavila je pre oko mesec dana sopstvenu letelicu u orbitu oko Meseca. To je bio prvi korak. Drugi korak je trebalo da usledi danas kada su kontrolori leta uputili letelicu, nazvanu Hakuto, po japanskom belom zecu, da se spusti sa visine od 60 milja (100 kilometara) i sleti na površinu Meseca.

Lander je trebalo da sleti na Mesec u 18:40. Otprilike 20 minuta nakon tog vremena izvršni direktor Ispacea Takeši Hakamada saopštio je da "nije potvrđeno uspešno sletanje".

"Moramo pretpostaviti da nismo mogli da dovršimo sletanje na površinu Meseca. Naši inženjeri i dalje pokušavaju da utvrde šta se dogodilo", rekao je on i dodao da je njegov tim uspeo da prikupi podatke iz letelice sve do pokušaja sletanja, što je "veliki podvitg" koji bi trebalo da pomogne pri budućim misijama ove japanske kompanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sexo

    25. april 2023 | 22:55

    Niko nikada nije ovo uradio! Svi lazu od samog pocetka, mogli prije 60god a sada ne mogu? Pa sada je to trebao taxi obavljati.

  • Ivan

    26. april 2023 | 08:27

    Japan najrazvijenija zemlja ne može da uradi ono što su Amerikanci pre 50g. A u to vreme kompjuter je bio veličine sobe i slabiji od telefona Nemam komentar. Sramota da ih bude

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>