• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mirović na predstavljanju nove linije za limenke i staklenu ambalažu "Hajnekena"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Reč je o jednom od najvećih dosadašnjih ulaganja te kompanije u Vojvodini

  • 1
MIROVIĆ HAJNEKEN INVESTICIJE Foto: Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Marija Erdelji

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na predstavljanju investicije vredne 16 miliona evra, koju je kompanija "Hajneken Srbija" uložila u svoju pivaru u Novom Sadu, i time je pozicionirala kao jednu od tehnološki najnaprednijih u regionu.

Reč je o jednom od najvećih dosadašnjih ulaganja te kompanije u Vojvodini, koje obuhvata dodatnu liniju za limenke i tehnički unapređenu liniju za staklenu ambalažu.

Time je postignuta znatno veća operativna i logistička efikasnost i povećana je proizvodnja za gotovo 50 odsto. Istovremeno, smanjena je emisija ugljen-dioksida u distribuciji za više od 1.000 tona godišnje, što je smanjenje za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i dostignuta je skoro stoprocentna iskorišćenost ukupnih proizvodnih kapaciteta.

- Činjenica da je Hajneken u pivaru u Novom Sadu u protekle dve godine investirao 16 miliona evra znači da imaju poverenja u svoj lokalni tim i u zaposlene. U martu ove godine na nivou Vojvodine dostigli smo rekordno nizak broj nezaposlenih. U ovom trenutku imamo nešto više od 87.000 nezaposlenih, a u martu 2016. godine bilo ih je 165.000, što znači da smo zajedničkim radom, pre svega odgovornim ponašenjem kompanija, preduzeća, preduzetnika, ali i radom Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava, uspeli da prepolovimo nezaposlenost u Vojvodini za proteklih sedam godina - istakao je Mirović.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se 85 posto sirovina kupuje na tržištu Vojvodine. U razgovoru sa rukovodstvom kompanije analizirano je pitanje rasta njihovih cena i zaključeno da treba dodatnim finansijskim podsticajima pomoći proizvođače sirovina.

- Tako želimo da obezbedimo sigurnost proizvođačima sirovina, ali i pivarama da mogu da kupuju na našem tržištu i da taj lanac u budućnosti bude neprekinut - naveo je Mirović.

On je naglasio da je veoma zadovoljan što smo, posebno iz Holandije, poslednjih godina uspeli da privučemo značajniji broj investicija, ali je napomenuo da bi trebalo da primenimo iskustva te države kada je reč o organizaciji i kvalitetu poljoprivredne proizvodnje.

Mirović je poželeo uspeh svim zaposlenima u Hajnekenu u Srbiji jer je, kako je naglasio, uspeh jedne ovakve kompanije u svim segmentima je uspeh društva u celini.

Novi Sad kao privredno okruženje

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da kompanija "Hajneken Srbija" predstavlja jedan od dokaza da je Novi Sad odlično privredno okruženje i da privlači svetske investitore.

Đurić je dodao da osim toga što se uspešno poslovanje reflektuje na ekonomske parametre u našoj lokalnoj samoupravi, ta kompanija poštuje mesto u kojem posluje, pokazujući izraženu društvenu odgovornost.

- Kompanija je veoma posvećena uštedi prirodnih resursa i smanjenju potrošnje energije, a jednako i brizi o zaposlenima - rekao je gradonačelnik.

Generalna direktorka kompanije "Hajneken Srbija" Neda Đokić istakla je da su investicije u pivari u Novom Sadu simbol dugoročnog održivog poslovanja te kompanije u Srbiji.

- Kompanija 'Hajneken' je do sada u Srbiji uložila više od 220 miliona evra, a samo u poslednje dve godine kapitalne investicije u pivari u Novom Sadu iznosile su 16 miliona evra - rekla je Đokićeva i dodala da ta kompanija želi da ostane pouzdan partner prosperiteta Vojvodine i cele Srbije.

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Joust Reintjes osvrnuo se na saradnju između dveju zemalja i istakao značaj holandskih investicija.

- Hajneken, naravno, predstavlja jedan od najpoznatijih holandskih brendova i imena u svetu. Pored toga što je renomirana pivara, poznat je i kao odgovorna i moderna kompanija koja konstantno ulaže u svoje ljude, kulturu i lokalne sredine u kojima posluje i na koje se oslanja. Zajednica holandskih kompanija ovde stalno raste, a trgovina sa Srbijom premašila je milijardu evra. Ponosan sam što vidim da su naše kompanije postale primer dobre prakse u oblasti investicija - rekao je Reintjes.

(Telegraf Biznis)

Video: Počela dvodnevna konferencija Interkonekt: Šansa za mala i srednja preduzeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    26. april 2023 | 18:48

    Ko koga laze Koliko je od 20w6 izaslo iz vojvodine.To je mazanje ocijju narodu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>