• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Levo je dvorac poznatog paše, a tamo desno je Behlul snimao seriju": Izmir je bio i ostao mamac za turiste

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedaleko od Izmira nalaze se neka od najpoznatijih letovališta i istorijskih znamenitosti, što ga čini još zanimljivijim za turiste.

  • 0

"Sa one strane je luka, a tamo u daljini dvorac koji je sagradio paša, a desno je čuvena scena Behlula", objašnjava sagovornik Telegraf Biznisa, inače turistički vodič, kako danas izgleda prosečna tura u Izmiru.

Prema njegovim rečima, uticaj turskih serija je primetan u njegovom sektoru, i gotovo da nema turista ili ture koja se ne pohvali da je naučio dosta iz turskog jezika, baš zbog junaka iz popularnih serija koje se prikazuju i u Srbiji.

Kako nam priča, ranije je obavezno govorio uz pokazivanje na palatu koji ju je paša sagradio, pre deset godina, bili su važni i detalji, a danas, zainteresovanost za turskim glumcima i produkcijom utiče pozitivno i na turizam.

Otkrio nam je da je jedna grupa iz Španije baš zbog slične situacije produžila boravak u Izmiru.

Cifre govore da je ovaj grad dva puta veći od Beograda. Za toliko im je i veća prosečna plata, ali priznaju nam, inflacija se i te kako oseća i u ovom gradu.

Treći je po broju stanovnika u Turskoj, i jedan od urbanih mesta koji privlači turiste koje vole da se druže u modernom gradu Alcati, da plešu u klubovima na plaži u letovalištu Češme ili da degustiraju vino u Urli.

Posetoci cene njegove istorijske ulice od kaldrme, vetrečnjače, tirkiznu vodu i povetarac s mora, kao i lokalne proizvode.

Egejska kuhinja, sa svojim predjelima, začinskim biljem, desertima, dinjama, smokvama, maslinama, artičokama su neki od najlepših ukusa na svetu, kunu se u gradu.

Nedaleko od Izmira nalaze se neka od najpoznatijih letovališta i istorijskih znamenitosti, što ga čini još zanimljivijim za turiste.

Konak džamija važi ne samo za jednu od najznačajnijih u zemlji, nego i za jednu od najlepših. Nalazi se u neposrednoj blizini centralnog trga. Tu je i Sahat kula, jedan od simbola grada, i naravno neizostavni bazar.

Pored UNESCO-ovih mesta svetske baštine kao što su Efes i Bergama, Izmir ima Seferihisar, predivna primorska sela, uvale, vinograde...

Razvili su potpuno jedan poseban koncept u turizmu, a to je privlačenja posetilaca na sela. Ovaj alternativni pristup znači da lokalno stanovništvo otvara svoje domove da ugosti putnike.

Izmir je grad član ICLEI-a, globalne mreže od više od 2.500 lokalnih i regionalnih vlada posvećenih održivom urbanom razvoju, i deo je projekta RURITAGE, koji ima za cilj da iskoristi kulturno i prirodno nasleđe za ruralnu regeneraciju. To je jedna od prilika i nov izvor prihoda za stanovnike.

Dodatno, u Izmiru ima mnogo hotela, tu su Hajat, Svis, i drugi. Smešten je na obalama Egejskog mora, a za njega ne važi da je smao metropola, nego i grad izuzetno bogate prošlosti.

Ujedno je i druga najznačajnija luka u zemlji. Zbog svog nasleđa, nekada su ga zvali Pariz Istoka. 

Ukoliko želite da posetite Izmir, sada imate i direktne letove. Er Srbija leti dva puta nedeljno, svake srede i subote, a oko uslova putovanja možete da se informišete i na zvaničnom sajtu Ambasade Republike Turske u Srbiji.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>