• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoren ESG Summit, Tivat okupio najveće lidere: "Zelena ekonomija nije trošak, već investicija"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crna Gora ima plan da uloži 8 miliona evra u programe podrške za prelazak na "zelenije" poslovanje

  • 1
Tivat, otvaranje Samita

Foto: Telegraf

Danas, 27. aprila, zvanično je otvoren Western Balkans ESG Summit, čija je glavna tema održivost i uticaj klimatskih promena na svet, ekonomiju, privredu, društvo.

Ideja velikog broja kompanija koje su ovih dana u Crnoj Gori, kao učesnici na samitu, jeste uspostavljanje zelene ekonomije.

Na događaju u Tivtu ove godine prisutno je više od 450 učesnika, a podržali su ga brojni domaći i svetski partneri

Među njima je i vodeća srpska IT kompanija, sa internacionalnim razvojem - ComTrade Group.

Tivat, otvaranje Samita

Foto: Telegraf

- Vlada CG i Sustineri Partners već godinu dana rade na ovom projektu, a sada je on tu. Želimo da pokažemo da možemo biti mesto odakle će kretati roba po ESG standardima, u region. Banke već uveliko integrišu te standarde, a ostalo je na kompanijama, da odluče da li žele da se razvijaju u skladu sa vodećim, svetskim ekspertizama i tranzicijama - rekla je na samom otvaranju Western Balkans ESG Summit-a, Biljana Braithwaite, CEO u Sustineri Partners.

Na pitanje zašto je ulaganje u zelenu ekonomiju profitabilno, Braithwaite ukazuje na dugoročnu perspektivu, posebno u doba energetske neizvesnosti.

- Kapital je jeftiniji, od 1,4 do 10 odsto, smanjenje CO2 je povezano sa boljim poslovnim performansama. Na globalnom nivou, pričamo o trilionima: oko 50 ESG triliona dolara će vredeti investicije do 2025. Zelena ekonomija nije trošak, već investicija.

Kako je Braithwaite dalje istakla, ovo je prilika za čitav region, za otvaranje novih radnih mesta, a ministar turizma Crne Gore, Goran Đurović, dodao je da je ovaj samit, odnosno ideja o usklađivanju sa EU normama i ESG standardima - jedan veliki korak napred za razvoj crnogorskog turizma i privrede.

- Do 2030. imamo jasan cilj, programe podrške vredne 8 miliona evra, plan da dobro pripremimo kompanije za dalje tranzicije, odnosno poslovanje u skladu sa ESG normama. Time stvaramo jednu novu paradigmu odgovornog ponašanja - dodao je.

Tivat, otvaranje Samita

Foto: Telegraf

Direktor Porto Montenegra, Dejvid Margason, poručio je svima dobrodošlicu i naveo da se luksuzna marina intenzivno menja i integriše, posebno u poslednjih 6 godina, te da blisko sarađuje sa lokalnom zajednicom.

- Imamo visok procenat zaposlenih iz lokalne zajednice, negde čak tri generacije u porodici, i to je trend koji će se nastaviti.

I za kraj, poručuje da Porto Montenegro ima jasne ciljeve da deluje u skladu sa principima zaštite životne sredine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    27. april 2023 | 09:42

    Zelena agenda jeste investicija ali za hedge fondove i milijardere, kako bi izvukli sto vise para od drzava i njenih gradjana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>