• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznati viski opet na ruskim rafovima: Antiratni aktivisti besni: "Ovo je odvratno"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle nedelje Pernod Ricard je bio primoran da zaustavi izvoz Absolut Vodke u Rusiju

  • 0
Marija Kilibarda, Muzej viskija Foto: Nikola Anđić

Francuski gigant pića Pernod Ricard obnovio je izvoz pojedinih brendova, uključujući džin Beefeater i Jameson viski, u Rusiju.

Pernod Ricard je rekao da ponovo uspostavlja ograničenu isporuku ovih pića kako bi "osigurao ekonomsku održivost" svog poslovanja u Rusiji. Aktivisti su rekli da je taj potez "odvratan".

Pernod Ricard je obustavio kompletan izvoz u Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu, zajedno sa mnogim zapadnim firmama. Međutim, kada su zalihe počele da se smanjuju krajem 2022. godine, ponovo je pokrenut ograničeni izvoz brendova uključujući džin Beefeater i viski Jameson.

- Nastavljamo da u potpunosti osuđujemo neopravdani rat i invaziju Rusije na Ukrajinu - saopštili su dodajući da su "čvrsto uz narod Ukrajine".

- Ovo nije uobičajeno i naše odluke nisu donete olako - rekao je portparol kompanije.

Međutim, navodi se da je nastavljen izvoz u Rusiju kako bi njihova lokalna filijala ostala ekonomski održiva i kako bi se izbegao rizik od krivičnog gonjenja zbog "prevarnog bankrota".

Takođe kažu da žele da izbegnu "paralelna tržišta" i falsifikovanje. Ali Agencija za moralni rejting, koja vodi kampanju da se firme izvuku iz Rusije, rekla je da je taj potez "odvratan jer je ironično vratiti se u Rusiju dok drugi još uvek iz nje izlaze".

Aktivisti smatraju da će prodaja ovih pića koja se destiluju u Londonu i Dablinu "podržati rusku ekonomiju koja plaća ubistva Ukrajinaca".

Prošle nedelje Pernod Ricard je bio primoran da zaustavi izvoz Absolut Vodke u Rusiju nakon reakcije u svojoj matičnoj zemlji, Švedskoj. Mnogi vrhunski švedski barovi i restorani povukli su piće sa svojih polica, a političari su osudili njegov izvoz, nakon pisanja medija da se prodaje u Rusiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>