• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Podižite kamate do sredine 2024. godine": MMF pozvao ECB da na ovaj način obuzda inflaciju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šef evropskog odeljenja MMF Alfred Kamer je najviše zabrinut zbog inflacije, koja je prema njegovim rečima "porez na siromaštvo"

  • 0
IMF MMF

Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je danas Evropsku centralnu banku (ECB) da podiže kamatne stope do sredine 2024. godine u sklopu napora da se obuzda visoka inflacija u EU.

MMF je pozvao i ministre finansija zemalja EU da sprovode strogu fiskalnu politiku, prenosi Rojters. Šef evropskog odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda Alfred Kamer je najviše zabrinut zbog inflacije, koja je prema njegovim rečima "porez na siromaštvo".

- Naša glavna preporuka je obuzdavanje inflacije, a to znači da moramo da koristimo instrumente monetarne politike. ECB treba da sprovodi strogu politiku na duže vreme, procenjujemo do sredine 2024. godine, da bi oborile inflaciju na željenu brojku od dva odsto u 2025. godini - rekao je Kamer.

U martu 2023. godine je inflacija u 20 zemalja EU koji koriste evro iznosila 6,9 odsto u odnosu na isti mesec lane. Bazna inflacija je bila još veća i iznosila je 7,5 odsto. ECB je od sredine 2022. godine do marta 2023. drastično povećala kamatne stope sa nule na 3,5 odsto, ali malo ko je očekovao da će se ova politika nastaviti i nakon 2023. godine.

Ministri finansija zemalja EU treba da podrže napore ECB time što će sprovoditi strožiju fiskalnu politiku, dodao je Kamer. Zemlje EU nisu uspele da značajno smanje budžetske deficite zato što su produžili finansijsku podršku građana zbog visokih cena energije. ECB predlaže da sada, kada su cene za energiju niže, vlade prestanu da na taj način podržavaju svoje građane ili ih bar bolje usmere pomoć.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>