• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izvoz od početka godine porastao za 15,8 odsto: U martu smo najviše izvozili setove provodnika za avione

Vreme čitanja: oko 3 min.

Članice Evropske unije činile su 59,3 odsto ukupne razmene a naš drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA

  • 1
isporuka transport kamioni zaplena Foto: Pixabay

Spoljnotrgovinska razmena Srbije u prva tri meseca ove godine je iznosila 16,7 milijardi evra što je za 6,8 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Od januara do marta izvezeno je robe u vrednosti od 7,3 milijarde evra ili 15,8 odsto više nego pre godinu dana, a uvezeno za 9,4 milijarde, 0,7 odsto više nego u istom periodu lane, pa je deficit iznosio 2,1 milijardu, što je smanjenje od 30,7 odsto u odnosu na prva tri prošlogodišnja meseca.

Pokrivenost uvoza izvozom je 77,6 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 67,5 procenata. Izraženo u dolarima razmena za januar, februar i mart iznosila je 17,9 milijardi, što predstavlja porast za 1,7 odsto u odnosu na iste mesece 2022. godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od 7,8 milijardi, 10,3 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a uvezeno za 10,08 milijardi ili 4,1 procenat manje nego pre godinu dana, tako da je deficit iznosio 2,2 milijarde dolara, što čini smanjenje od 34,0 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu Srbije imala Vojvodina, 32,6 odsto a zatim Beograd, 23,8 procenata. Najveće učešće u uvozu imao je Beogradski region, 41,7 odsto dok je udeo Vojvodine iznosio 35,3 procenta.

U strukturi izvoza po nameni proizvoda najviše su bili zastupljeni proizvodi za reprodukciju, 64,0 odsto, zatim roba za široku potrošnju, 24,7 odsto, oprema, 11,3 procenata.

U strukturi uvoza najviše su bili zastupljeni proizvodi za reprodukciju, 58,7 odsto, sledi roba za široku potrošnju, 18,3 procenata i oprema, 11,2 odsto.

Najveća spoljnotrgovinska robna razmena bila je sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, članice Evropske unije činile su 59,3 odsto ukupne razmene a naš drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja, sa Crnom Gorom, gde se najviše izvozi električna energija i lekovi za maloprodaju, a najviše uvozi električna energija i sušeno meso, zatim Bosnom i Hercegovinom, gde se najviše izvozi struja i motorni benzin, a uvozi struja, koks i polukoks od kamenog uglja.

finansije, taksa, porez, statistika, analiza, grafik, grfici, finansijki izveštaj, transakcije, prihodi rashodi Foto: Shutterstock

Statistika za mart

U martu je izvezeno robe u vrednosti od 2,7 milijardi evra, što je za 12,4 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu, dok je uvoz iznosio 3,4 milijarde i bio manji za 3,0 odsto nego u martu 2022. godine.

Računato u dolarima izvoz je iznosio 2,9 milijardi dolara, 8,3 odsto više nego pre godinu, a uvoz 3,6 milijardi, 6,6 procenata manje nego u istom mesecu prethodne godine.

Na listi prvih pet proizvoda u izvozu u martu, prvo mesto zauzima izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove, drugo mesto pripada izvozu struje, na trećem mestu je izvoz rude bakra i koncentrata, a slede izvoz novih spoljnih guma za automobile i izvoz delova i pribora za motorna vozila.

Lista prvih pet proizvoda u uvozu pokazuje da je prirodni gas naš prvi uvozni proizvod, drugi je uvoz sirove nafte, na trećem mestu je uvoz lekova za maloprodaju a slede uvoz struje i lignita.

Industrijska proizvodnja

Industrijska proizvodnja u martu je bila veća za 0,9 odsto u odnosu na mart 2022. godine, a u odnosu na prosek prošle godine za 10,5 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja u periodu januar – mart 2023. godine u odnosu na isti period 2022. godine bila je veća za 2,5 odsto, tekući desezonirani indeks za mart u odnosu na februar za ukupnu industriju pokazuje rast od 1,5 odsto, a za prerađivačku industriju od 2,2 procenata.

Posmatrano po sektorima, u martu ove u odnosu na mart prošle godine, u rudarstvu je ostvaren pad od 0,6 odsto, u prerađivačkoj industriji od 2,0 odsto a u snabdevanju strujom i gasom rast od 14,9 procenata.

Promet robe na malo

Promet robe u trgovini na malo, prema preliminarnim rezultatima, u martu je u odnosu na isti mesec prethodne godine bio veći u tekućim cenama za 5,3 odsto, a u stalnim cenama manji za 9,0 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Kada se uporede prva tri meseca ove, sa istim periodom prošle godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 11,3 odsto a u stalnim cenama manji za 4,1 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Srbija ima i trgovinski sporazum sa Egiptom, evo koliko je on značajan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • exer

    28. april 2023 | 18:21

    trebalo bi napisati kompletnu statistiku kome se izvozi.eu 60 odsto ceft je drugi a tu su svim osim srbije pro zapad.a onda jos amerika kanada engleska svajcarska norveška australija japan juzna korea.koliki je onda izvoz rusiji i kini?ili od njih samo uvozimo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>