• 3

Vreme čitanja: oko 5 min.

Putujete za praznike u Hrvatsku? Šta ne smete da prenesete preko granice, i koje su kazne

Vreme čitanja: oko 5 min.

Carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porekla koji čine deo ličnog prtljaga putnika, tako da uopšte nije dopušteno uneti meso i mleko i proizvode od mesa i mleka

  • 3
Granični prelaz Batrovci - Bajakovo, granica, Srbija i Hrvatska Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prvomajski praznici su sve bliže, a mnogi su planirali da slobodne dane provedu van granica naše zemlje. Ukoliko ste slučajno planirali da putujete u Hrvatsku, nije naodmet da još jednom proverite svoje putne torbe, jer određene stvari ne smete da preneset preko granice, odnosno možete da ih preneseste u određenim količinama.

Hrvatska je postala 20. članica eurozone i nova članica šengenske zone, najvećeg područja slobodnog kretanja roba i ljudi u svetu.

Prvo treba napomenuti kako se ova lista odnosi na uvoz robe iz zemalja koje se nalaze izvan EU, s izuzetkom Švajcarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna.

Dakle, za ova poslednje nabrojane države vrede ista pravila kao da prevozite robu unutar EU i tu nema nikakvih ograničenja. Još neka posebna pravila važe za Farska ostrva i Grenland, ali da se dodatno ne bi komplikovala ionako duga lista, te dve države su izostavljene s ovog popisa.

Ukratko, ako uvozite robu iz trećih zemalja (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija itd.) limit za uvoz robe ne sme po osobi premašivati 3.200 kuna (400 evra) u pomorskom i vazdušnom saobraćaju i 2.200 kuna (300 evra) u svim ostalim vrstama prevoza, odnosno, 1.100 kuna (150 evra) za putnike mlađe od 15 godina nezavisno kojim prevoznim sredstvom putuju, prenosi Radio Sarajevo.

Putnici u vazdušnom saobraćaju u Hrvatsku mogu uneti nešto više duvanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima saobraćaja. Oni u vazdušnom saobraćaju mogu uneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana za pušenje.

Osobe koje putuju drumskim ili železničkim prevozom mogu uneti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana za pušenje. Svi putnici mogu uneti jednaku količinu od 50 grama grejanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti i 50 grama tzv. novih duvanskih proizvoda iz članka 94. stav 2. Zakona o taksama.

Kad su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrede za sve vrste prevoza - svima je dopušteno da unesu 16 litara piva, 4 litre vina i 2 litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno, jedan litar jačih alkoholnih pića.

Ako želite da plaćate taksu moguće je, uz uslov da ste stariji od 17 godina, uneti 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigara, kilogram duvana, 10 litara žestine, 90 litara vina, 110 litara piva i 100 mililitara e-tečnosti, a sve preko toga nećete moći da unesete čak ni uz plaćanje.

Carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porekla koji čine deo ličnog prtljaga putnika, tako da uopšte nije dopušteno uneti meso i mleko i proizvode od mesa i mleka.

Dopušteno je po osobi uneti 20 kilograma sveže, sušene, kuvane, osoljene ili dimljene ribe, kozice, rakove i dagnje. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih bataka, tu je dopušteno uneti do 2 kilograma po osobi. Svežeg voća i povrća, osim krompira, smete uneti do 5 kilograma.

Ostali proizvodi (hrana za dojenčad i kućne ljubimce, kolači, slatkiši, dodaci prehrani, gorivo…)

Putnici iz trećih zemalja mogu u Hrvatsku uneti do dva kilograma mleka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga te za unos hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uslove da ne zahteva držanje u frižideru pre otvaranja.

Bez ograničenja ili u količini za ličnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu uneti hleb, kolače, keks, vafl i oblande, dvopek, tostiran hleb i slične prepečene proizvode sa manje od 20 % prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.

Bez ograničenja se mogu uneti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i poslastica (uključujući slatkiše) s manje od 50 odsto prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakovanih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (ukupno manje od 20 %) prerađenih proizvoda životinjskog porekla, masline punjene ribom, testenina i rezanci, koncentrati supe i poboljšivači ukusa.

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smete prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu, dakle nema prevoza dizela ako vozite benzinca.

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za lečenje do mesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih tela zemlje proizvođača) i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije.

Unošenje lekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za lečenje do najviše pet dana, i to takođe uz posedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja leka.

Ukoliko ste voljni da rizikujete, znajte da vas mogu papreno kaznici i to u iznosu do 100.000 kuna (oko 12.500 evra). Konkretno, kada se određuje visina kazne bitno je šta i koliko toga ste pokušali da prošvercujete.

Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe, iz čl. 64. st. 1. tačka 11. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva EU-a propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 2.000 kuna (oko 260 evra) do 50.000 kn (oko 6.500 evra).

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja Unije na skriven način, te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili deo robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 3.000 kn (oko 390 evra) do 100.000 kn.

Poznati primeri kazne iznosili su 5.100 kuna (oko 670 evra) za pokušaj unošenja dve vreće, odnosno oko 15 kilograma kupusa, 3.500 kuna (oko 450 evra) za tri bundeve, 4.000 kuna (oko 500 evra) za tri akumulatora i čak 22.000 kuna (oko 2.800 evra) za 6 kilograma svežeg i 5 kilograma suvog mesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЈАја

    29. april 2023 | 07:14

    Код усташа ? Само ако памети немамо !

  • Nebojsa

    29. april 2023 | 09:23

    Nesme mleko i meso pa sasave krave su bile u eu holandija i engleska a ne u Srbiji.

  • Zoran Stojmenović

    1. maj 2023 | 21:21

    Mađarska je zakon.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>