• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvo Mask, pa za njim i drugi: Direktori sele kompanije u ovu državu i za to imaju dobar razlog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korporacije osnivanjem u ovoj zemlji smanjuju mogućnost akcionara da tuže svoje menadžere i direktore

  • 1
Las Vegas, Nevada, Sjedinjene Američke Države, Grad greha Foto:Pixabay/David Mark

Odluka Ilona Maska da premesti Tviter-ovo korporativno sedište iz Delavera u Nevadu mogla bi da ubrza i ostale kompanije da krenu njegovim stopama. Kompanije prelaze u ovu saveznu državu, jer u Nevadi vladaju mnogo blaži zakoni kada su u pitanju tužbe investitora, a i niže su takse.

- U Nevadi će direktori i rukovodioci biti odgovorni samo za "namerno nedolično ponašanje, prevaru ili svesno kršenje zakona" - rekao je Bendžamin Edvards, profesor prava na Univerzitetu Nevada.

On je dodao da je novac taj koji štiti lidere kompanija od potencijalnih tužbi i odštetnih zahteva.

Za generalnog direktora sa Zapadne obale kao što je Mask, koji se suočio sa gomilom tužbi akcionara, a nije imao sreće da ospori svoj preskupi Tviter ugovor na sudu, preseljenje u Nevadu bi moglo uštedeti vreme, pravne troškove i brojne glavobolje.

Šef Tesle se sedam godina borio sa akcionarskom tužbom od 13 milijardi dolara u kojoj se tvrdilo da je akvizicija SolarCity-a od 2,6 milijardi dolara od strane proizvođača električnih vozila predstavljala kršenje Maskove povereničke dužnosti.

Elon Musk, Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

U tužbi se tvrdilo da je Mask bio u sukobu interesa pri kupovini 2016. godine, jer su njegovi rođaci osnovali kompaniju, koja je sada postala Tesla Energy.

Mask je dobio ovaj spor ove godine, ali je verovatno proveo stotine sati u svedočenju, pripremajući se da svedoči i putujući u Delaver na sud.

- Nema sumnje da Nevada nastoji da postane pravno najblaža država za korporacije koje, osnivanjem u ovoj zemlji, smanjuju mogućnost akcionara da tuže svoje menadžere i direktore - rekao je profesor prava na Kolumbiji i stručnjak za hartije od vrednosti Džon Kafi.

- Delaver i druge države predviđaju širu odgovornost u svom zakonodavnom okviru - kaže on.

Dok bi sudija Kathalin Mekormik - sudija iz Delavera koja je na kraju primorala Maska da kupi Tviter - verovatno donela istu odluku u Nevadi, činjenica je da tužba ne bi ni došla do te tačke da se proces vodio u Nevadi.

Za manje kompanije koje su osetljivije od velikih korporacija, Nevada takođe nudi jeftinije naknade.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    30. april 2023 | 17:50

    Ово доводи до нагле продаје акција јер нико не жели да има посла са компанијом која не одговара за погрешне потезе акционарима. Масовна продаја доводи до ћао здраво компаније....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>