• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali Zvornik nabavio amfibiju - jezero na Drini će čisto dočekati turiste ovog leta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Jezero sve više zarasta u travu i drugo rastinje, na obali ima šiblja, a na površini kojekakvog otpada. Velika je ovo investicija za našu opštinu, ali pošto želimo da razvijamo turizam poslednji je trenutak da se jezero očisti", kaže Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik

  • 0

U Malom Zvorniku primerom potvrđuju posvećenost unapređenju zaštite životne sredine i razvoju turizma, pa su iz skromnog opštinskog budžeta izdvojili 19,2 miliona dinara i nabavili amfibiju da bi redovno čistili Zvorničko jezero, omiljenu destinaciju turista i naročito ribolovaca.

- Jezero sve više zarasta u travu i drugo rastinje, na obali ima šiblja, a na površini kojekakvog otpada. Velika je ovo investicija za našu opštinu, ali pošto želimo da razvijamo turizam poslednji je trenutak da se jezero očisti i onda redovno održava jer ne možemo dočekivati turiste u šikari - kaže Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Radnici JKP "Drina", kojem je skupa mašina predata na gazdovanje, upućeni su na obuku za upravljanje ovim specijalnim kombinovanim vozilom i kada budu stekli sertifikate započeće čišćenje jezera pre udarne letnje turističke sezone.

U opštini su osmislili da investicija u narednom periodu bude održiva. Naime, pošto je ovo tek šesta amfibija u Srbiji, ponudiće uslužno obavljanje čišćenja na komercijalnoj bazi i na taj način isplatiti ulaganje, a nabavkom dodataka za mašinu osposobiti je i za čišćenje mulja i prokopavanje kanala.

Zvorničko jezero, nastalo izgradnjom hidrocentrale na Drini je najveća turistička atrakcija Malog Zvornika. U junu se ovde održava "Skobaljijada i gurmanijada", a poslednje sedmice u julu turističko-sportska i kulturna manifestacija "Drina je smisao života" u okviru koje se organizuje nadaleko poznata "Somovijada" i jedina jezerska regata.

U vreme održavanja ovih manifestacija na Zvorničkom jezeru boravi više hiljada gostiju, a stanovnici ovog kraja tokom celog leta osveženje pronalaze na plažama na obali jezera. Ribolovci iz svih krajeva sveta dolaze na Zvorničko jezeru i Drinu tokom cele godine zbog izazova da iz dubina izvuku kapitalne primerke različitih vrsta ribe kojima je jezero bogato.

(Telegraf.rs)

Video: Ilija "nabudžio" pentu u gepek Mazde: Sada kolima prelazi jezera i reke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>