• 17

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ukidanje rada na parče": Sindikati na ulicama Beograda, radnici imaju jasne poruke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas, male plate i nepoštovanje radničkih prava najviše muče radnike u Srbiji

  • 17
Protest sindikata ficer Foto: Nikola Anđić

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Sindikati će naš Prvi maj obeležiti na trgovima i ulicama, pa će Savez samostalnih sindikata posle okupljanja ispred Doma omladine u Beogradu organizovati šetnju do Slavije i spomenika Dimitriju Tucoviću, UGS organizuje okupljanje na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u podne pod sloganom Sindikatu verujem, dok će ASNS na trgovima po Srbiji deliti sindikalni materijal i prikupljati potpise za peticiju kojom traže da se ukine rad nedeljom za trgovce.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, Savez samostalnih sindikata Srbije i domaćin ovogodišnjeg obeležavanja, Savez samostalnih sindikata Beograda, organizovao je performans sa nazivom "Radnička prava se ne dobijaju, za prava se bori".

Oni su se okupili i istakli koliko danas radnici moraju da se bore za svoja prava. Podsetili su na ovaj važan datum, noseći transparentne.

Trenutno je zatvorena ulica ispred Doma omladine, a formirana kolona je krenula ka Slaviji gde će položiti cveće na spomenik "Dimitrija Tucovića".

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata organizovaće štandove u gradovima Srbije. U Beogradu štand će biti u Knez Mihajlovoj ulici kod Ruskog cara, gde će se deliti prvomajski proglas i prikupljati potpisi za pokrenutu peticiju za zabranu rada nedeljom za trgovce.

Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost organizuje skup članstva, pod sloganom Sindikatu verujem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zokara

    1. maj 2023 | 11:15

    Koji crni sindikati u Srbiji,pa oni su svi u rukama vlade,ta ajte molim vas

  • Misa

    1. maj 2023 | 11:57

    Da li neko zaista ocekuje da ce predsednik sindikata,koji ima platu 300 hiljada,da se bori za preva radnika.Ukinuli su i one svinjske polutke,krompir i ostalo sto je nekad bilo.

  • Carica Sveta

    1. maj 2023 | 11:59

    Srećan Međunarodni praznik rada. Nikada ne odustajte od osvajanja slobode i dostojanstva života. U 21 veku to je misija postavljena ispred svakog čoveka. Muškarca i žene podjednako. Svet i svako društvo moraju da počivaju i da se razvijaju na pravednosti. Na poštovanju. Plemenitosti. I zakonima koji štite čoveka i nagrađuju njegov rad.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>