• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bajatović: Planiramo izgradnju gasne centrale i potrošnju od 4,7 milijardi kubika do 2030.

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema rečima direktora Srbijagasa, ove godine će biti završeni gasovodi Aleksandrovac-Tutin, kao i Beograd-Valjevo, a završavaju se i gasovodi u Kraljevu i Trsteniku

  • 1

Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, kaže kako to preduzeće planira da, zajedno sa Elektroprivredom Srbije (EPS) ili nekim drugim partnerima, izgradi gasnu centralu.

- Sada razmišljamo o tome da, možda, zajedno sa EPS-om ili nekim drugim partnerima krenemo da gradimo i neku gasnu centralu. Treba da završimo proširenje Banatskog dvora, verovatno ga nećemo više proširivati samo na Banatski dvor nego na susedno ležište Čestereg, pa neće biti 750 miliona kubnih metara gasa već 1,5 milijardi - rekao je Bajatović za Tanjug, govoreći o novim projektima Srbijagasa.

On je dodao da postoji mogućnost da se "relativno brzo" krene i sa radovima na izradnji još jednog podzemnog skladišta u Itebeju.

- Možda se usudimo da krenemo realtivno brzo i sa podzemnim skladištem Itebej i čekamo da NIS završi eksploataciju tamo, pošto oni imaju koncesije vezano za to. Što se tiče samih gasovoda, treba da bude završena gasna interkonekcija Niš-Dimitrovgrad-Sofija, gde je, takođe, Srbijagas investitor. Izgradnja tog gasovoda biće gotova u oktobru ove godine, a trebalo bi da se uradi i gasifikacija, interkonekcija, sa Severnom Makedonijom i ja očekujem da će to biti gotovo do kraja 2024. To je taj pravac Leskovac-Vladičin Han-Vranje-makedonska granica. Tu smo morali da menjamo profil cevi i da povećavamo pritisak od onog prvobitno projektovanog, ali sve je to uspešno - rekao je Bajatović.

Naveo je i da se završavaju gasovodi u Kraljevu i Trsteniku.

- Ove godine će biti završeni gasovodi Aleksandrovac-Tutin, kao i Beograd-Valjevo, a završavaju se i gasovodi u Kraljevu i Trsteniku. Nešto sitno je ostalo još u Beogradu da se završi, a kompletna Vojvodina je završena. Takođe, kompletan Braničevski okrug će biti završen ove godine, a očekujemo da počnemo gasifikaciju Pirota, da završimo gasifikaciju Leskovca, zatim gasifikaciju Vranja, Vladičinog Hana i Valjeva. Gledaćemo da ove godine bude započeta gasifikacija u Ubu. Možda bude još negde zavisno od finanasijske mogućnosti preduzeća - rekao je dalje direktor Srbijagasa i napomenuo da je rok izgradnje obično tri godine.

- Ovo nam je sve potrebno, pre svega, zbog fabrika koje su ugovorene u tim gradovima. Tako da mi očekujemo da dosta toga bude urađeno u ovoj godini. U idućoj godini, odnosno za dve godine očekujemo da bude završeno Paraćin -Zaječar-Luka Prahovo, to je jedan ogroman gasovod zbog industrijskog parka koji se očekuje u luci Prahovo. To su zaista veliki planovi ali i da gasifikujemo istok Srbije. To očekujemo da bude gotovo krajem 2025. godine - istakao je.

Dodaje da će početi i radovi od Zlatibora do Sjenice, uključujući i Priboj i Prijepolje, u drugoj polovini ove godine, što bi trebalo da bude završeno za dve godine.

- Od pre tri ili četiri godine, kada smo koristili nekih dve milijarde i možda nešto čak i manje, mi smo sada povećali potrošnju od tog perioda za 20 odsto. Isto tako očekujemo da ovi priključci koje smo spominjali narastu na 320.000 ili 330.000, a u naredne dve ili tri godine na nekih 400.000 ili 420.000 individualih priključaka za gas. Prema tome, s obzirom na broj fabrika čija se izgradnja najavljuje i puštanje u rad, a svi traže gas, očekujemo da će možda već iduće godine potrošnja sigurno prevazići tri milijarde kubika gasa - rekao je Bajatović Tanjugu.

Zvanični plan je, dodaje, da 2030. godine Srbija troši 4,7 milijardi, od čega najviše u industriji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>