• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Komšije ukidaju poreze da bi povećali zarade: Plate će najviše da rastu ovoj grupi zaposlenih

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poresko rasterećenje dohotka trebalo bi da rezultira time da od iduće godine plate rastu svima

  • 2
Novčanik, plata, pare Foto: Shutterstock

Gradovima i opštinama u Hrvatskoj najavljeno je ukidanje poreza, a lokalne jedinice same će moći da određuju porez na dohodak, piše danas zagrebački Jutarnji list i donosi Nacrt kako će država rasteretiti plate od 1. januara naredne godine, što ovih dana najavio premijer Andrej Plenković.

Poresko rasterećenje plata, kako saznaje Jutarnjji, trebalo bi da se postigne ukidanjem poreza i dodatnim stopama poreza na dohodak, kroz manje opterećenje bruto primanja pri plaćanju doprinosa za prvi penziioni stub i "kozmetičkim" povećanjem osnovnog ličnog odbitka, za desetak ili 20 evra tako da se iznos zaokruži sa sadašnjih 530,91 evro (nastao preračunavanjem 4.000 kuna u evro).

Ali, na leto bi trebalo da se vrate veće naknade na energente i i da se ukinu ograničavanja marži, što će dovesti do povećanja cene goriva. Stručnjak objašnjava šta stoji iza najavljenog rasta plata.

Ovo je veliki deo nove poreske reforme koju priprema Ministarstvo finansije, pri čemu oni upoznati s njenom izradom naglašavaju da su još uvek “različite opcije na stolu”.

Poresko rasterećenje dohotka trebalo bi da rezultira time da od iduće godine plate rastu svima, s naglaskom na one s nižim dohocima.

Kako najveći broj njih uopšte ne plaća porez na dohodak, preostaje jedino zadirati u doprinose, ali i prihode lokalnih jedinica. Oni sa srednjim i većim primanjima manje će osetiti najnovije rasterećenje plata.

Kada je reč o stopi doprinosa za prvi penzioni stub, Jutarnji saznaje, neće se ići na njeno smanjenje, kao što je to tražila Hrvatsko udruženje poslodavaca. Predlog HUP-a je bio da se sadašnja stopa od 15 posto smanji na 13 posto. Ministar finansija, međutim, čini se, ipak se odlučio za varijantu prema kojoj bi se određeni izdatak odbijao od bruto plate i na njega se ne bi plaćali doprinosi, piše Jutarnji list.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>