• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropske banke zavrću slavinu: Sve je teže doći do kredita

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko 19 odsto banaka teže odobrava kredite za kupovinu nekretnina

  • 0
pluviofil, kiša, sunce, vreme, prognoza

Foto: Shutterstock

Banke u evrozoni uvode sve strože uslove za odobravanje kredita, a firme i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka, zaključak je istraživanja Evropske centralne banke (ECB).

Prema rezultatima aprilskog istraživanja ECB o zajmovima banaka u evrozoni (BLS), objavljenom danas, banke u evrozoni su u prvom kvartalu uvele znatno rigoroznije interne propise za odobravanje kredita.

Uslovi odobravanja kredita za firme i kupovinu nekretnine su stroži nego što su same banke očekivale u prethodnom kvartalu, navodi se u izveštaju ECB, a više od četvrtine anketiranih banaka - njih 27 odsto - saopštilo je da je pooštrilo uslove pozajmice za firme.

Oko 19 odsto banaka teže odobrava kredite za kupovinu nekretnina, dok je 10 odsto banaka uvelo dodatne prepreke za potrošačke i druge kredite vezane za domaćinstva.

Sa druge strane, kompanije i domaćinstva se sve manje zadužuju kod banaka zbog visokih kamatnih stopa i drugih faktora. Interesovanje firmi za zaduživanje kod banaka je u strmoglavom padu, značajno je smanjeno interesovanje za kredit za kupovinu nekretnine, a manje je i interesovanje za potrošačke kredite.

Istraživanje BLS, koje se sprovodi četiri puta godišnje, kreirao je Evrosistem da bi bolje shvatio ponašanje banaka u evrozoni prilikom odobravanja kredita.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>