• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naftni gigant ostvario ogroman profit, potrošači besni: "Ovo je kao ruganje narodu"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija je saopštila da je zabeležila "izuzetan" učinak u trgovini gasom, kao i "veoma dobru trgovinu naftom"

  • 0
BP, British Petroleum, kompanjia, nafta, logo

Foto: Tanjug/AP

Naftni i gasni gigant British Petroleum (BP) prijavio je ogroman profit za početak godine, a do takvog rezultata su umnogome dovele visoke cene energenata.

Profit je dostigao neverovatnih pet milijardi dolara u prva tri meseca ove godine, iako je to nešto manje od prošlogodišnjih 6,2 milijarde dolara kada su cene nafte bile na vrhuncu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zbog ogromnog profita, ovu kompaniju sada pozivaju da plati veći porez, jer se domaćinstva suočavaju sa visokim računima. Upravo su zato laburisti i liberal-demokrate pozvali na izmene poreza na dobit.

- Naravno da želimo da BP i drugi ostvare profit kako bi mogli da investiraju, ali to su profiti koje nisu očekivali da će ostvariti, to su profiti koji su iznad svih očekivanja, jer je cena energije u svetu tako visoka - rekao je za BBC Ser Kir Starmer, lider laburista.

Lider liberalnih demokrata Ed Davej rekao je: "Ova zastrašujuća zarada je kao ruganje za sve one koji se bore da plate svoje račune za struju".

BP je prošle godine prijavio rekordnu godišnju dobit jer je kompanija, zajedno sa ostatkom energetskog sektora, imala koristi od skoka cena nafte i gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu.

To je dovelo do velikih profita energetskih kompanija, ali i podstaklo povećanje računa za energiju za domaćinstva i preduzeća.

Izvršni direktor BP Bernard Luni rekao je da je prvi kvartal bio jak. Kompanija je saopštila da je zabeležila "izuzetan" učinak u trgovini gasom, kao i "veoma dobru trgovinu naftom".

Nik Batler, bivši izvršni direktor BP-a i gostujući profesor na Kings koledžu u Londonu, rekao je da su snažni rezultati proizašli iz "dobrog internog poslovanja, ali i zbog visokih cena širom sveta".

Ali on je za BBC rekao da će profit kompanije verovatno "poprilično pasti ove godine", pošto cene nafte i gasa padaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>