• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

IBM među prvima menja ljude za softverske programe: Jedino rad sa klijentima ostaje netaknut

Vreme čitanja: oko 1 min.

Može li veštačka inteligencija zaista da ugrozi radna mesta?

  • 0
ibm Foto: Shutterstock

Uticaj veštačke inteligencije širi se sve intenzivnije, i sada već postaje kontroverzno pitanje, jer se učestalije govori o njenim rizicima i negativnim posledicama po društvo i poslovanja.

Konkretno, mogla bi biti ugrožena brojna radna mesta, odnosno branše, posebno u oblasti informacija, komunikacija, tehnologije, inženjeringa...

Kako pišu mediji, i velika tehnološka kompanija IBM namerava da prestane sa upošljavanjem ljudi na hiljadama radnih zadataka u nadolazećim godinama, jer veruje da veštačka inteligencija - na određenim poslovima može da zameni čoveka.

S druge strane, poslovi usmereni na interakciju sa klijentima i razvoj softvera u firmi koja ima 260.000 zaposlenih - ne bi trebalo da budu ugroženi, tj. podložni promenama.

Izvršni direktor IBM-a, Arvind Krišna, iznoseći jednu od najozbiljnijih i najopipljivijih pretnji koje veštačka inteligencija može da izazove, rekao je u intervjuu za Blumberg kako veruje da bi se oko 30% od oko 26.000 radnih mesta - koja nisu izložena klijentima - moglo zameniti.

Tranzicija obuhvata period od narednih 5 godina i procenjeni gubitak od 7.800 radnih mesta.

Ono što je sigurno, jeste da će i HR sektor pretrpeti promene, a pre svega poslovi dokumentovanja o premeštanju zaposlenih na druga odeljenja i pisanja raznih potvrda.

Ukupno bi oko 300 miliona radnih mesta u SAD i Evropi moglo biti ugroženo, pokazuje nedavni izveštaj Goldman Saksa.

Podsećamo i na upozorenja Džefrija Hintona, naučnika koji je "kumovao" razvoju veštačke inteligencije, a koji je nedavno javno otkrio sve njene potencijalne rizike i slabosti po društvo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>