• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naftaši jačaju iz dana u dan: I Shell prijavio ogroman profit

Vreme čitanja: oko 1 min.

Juče je i BP objavio svoje rezultate, što je razbesnelo mnoge...

  • 2
shell, šel Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Naftni i gasni gigant, Šel (Shell), prijavio je veći profit od očekivanog - u iznosu od 9,6 milijardi dolara za prva tri meseca ove godine.

Cifra je veća u odnosu na isti period prošle godine, uprkos padu cena energije.

Ovo je jasni pokazatelj da za naftaše nema krize, budući da je i britanski gigant BP (British Petroleum) prijavio rekordni profit u prvom tromesečju 2023. godine.

Kompanije usmerene na fosilna goriva ubiraju rekordne profite zbog rasta cena nafte i gasa, nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, podseća BBC, međutim, od tada je usledio pad - iako tako ne deluje.

Izvršni direktor Šela, Vael Savan, kaže da je kompanija postigla "snažne rezultate i robusne operativne performanse, u kontekstu stalne nestabilnosti". Šel je, takođe, rekao da će vratiti 4 milijarde dolara akcionarima otkupom nekih svojih akcija u naredna tri meseca.

Ranije ove godine, naftaš je prijavio profit od 39,9 milijardi dolara za 2022. godinu, duplo više u odnosu na prethodnu godinu. To je ujedno i najveća brojka u 115-godišnjoj istoriji Šela.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bu

    4. maj 2023 | 09:58

    Pa to je to,narod beduje a oni prave profit najveci u istoriji pa.ovde lud zbunjenog...Francuska je prva,nadam se ce je slediti sve vise zemalja da se iskoreni ova bagra

  • Gagi

    4. maj 2023 | 10:12

    A gde idu te pare dalje? mali procenat je dovoljan za dalja ulaganja i istrazivanja i isplate dividendi. Svega 10-15%. A ostatak u finansiranje ratne i huškaške mašinerije za nove eskalacije po svetu. Novac dobijem legalno je najzdraviji u daljem sledu događaja. Da ga nema u tom obliku bio bi doštampavan ali bi imao kasnije problema u vidu inflacije itd.. U svakom slučaju ovako ili onako nestabilnost je ta koja najviše odgovara tim sistemima i korporacijama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>