• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto banke masovno ukidaju poslovnice? Još jedan veliki zajmodavac pravi rez

Vreme čitanja: oko 1 min.

Banka će u maju poštom obavestiti svoje klijente o tome koje će podružnice zatvorti i kada

  • 0
kancelarije, banka Foto: Shutterstock

Živimo u eri digitalizacije, kada se građanstvo ali i institucije sve više i brže okreću tom, "novom" svetu, uključujući i same banke.

Sve to, umnogome, olakšava i ubrzava procese koje treba završiti, ali ipak - ostaje i izazov, posebno u ruralnim sredinama, gde ljudi nemaju uvek pristup internetu niti su navikli da koriste kartice umesto keša.

Ne govorimo sada samo o Balkanu i manje razvijenim državama, već je takva situacija i u Nemačkoj, posebno u okolini Berlina. Nije, pritom, novost da banke malo po malo gase svoje poslovnice i radi uštede novca, a trend se "zavrteo" u periodu korone.

Fenix-magazin ovih dana piše o najvećoj štedionici u Istočnoj Njemačkoj, koja najavljuje zatvaranje brojnih svojih poslovnih prostora.

Ukupno 31 od 141 poslovnice više neće imati svoj prostor, a u osam slučajeva neće biti ni bankomata. Drugim rečima - ni gotovine.

Budući da sve više i više klijenata, naročito mladih, svoje bankovne transakcije "seli" na internet, iz banke navode da im se jedva isplati da vode poslovnice.

Prema saopštenju banke Mittelbrandenburgische Sparkasse, ono što se u početku čini kao "mera štednje" - ima druge razloge.

"Promenjena potražnja klijenata, digitalizacija i manjak kvalifikovanih radnika", piše i dodaje se kako će proširiti digitalnu ponudu, video i telefonsko bankarstvo.

Ali, čak i uz zatvaranje nekih poslovnica u prigradskom pojasu glavnog grada, Mittelbrandenburgische Sparkasse i dalje ima najgušću mrežu poslovnica u regiji.

Banka će u maju poštom obavestiti svoje klijente o tome koje će podružnice zatvorti i kada.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>