• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Računarske tehnologije u privatnom vlasništvu nisu dobra stvar": Čovek od kojeg Bela kuća i Mask traže savet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šefovi tehnoloških kompanija sastaju se danas u Beloj kući

  • 0

Kognitivni psiholog i informatički naučnik, Džefri Hinton, koji je nedavno izneo rizike vezane za veštačku inteligenciju - temu kojom se intenzivno bavi, izjavio je sada da Bela kuća, Ilon Mask i Berni Sanders od njega traže savete.

Kažu da je Hinton "kumovao" razvoju veštačke inteligencije (AI), pa stoga možda i ne čudi što šef Tvitera i Tesle, i američki demokratski političar žele da čuju njegovo mišljenje o tom fenomenu.

Hinton je, podsećamo, nedavno podneo ostavku u kompaniji Gugl, kako bi mogao slobodno da priča o opasnostima koje sa sobom nosi ova tehnologija.

- Ja sam socijalista. Smatram da mediji i računarske tehnologije u privatnom vlasništvu nisu dobra stvar - saopštio je Hinton.

Prema njegovim rečima, kompanija Gugl se ponaša odgovorno u okvirima kapitalističkog sistema, ali to ne znači da želi da maksimalizuje korist za sve ljude, već samo za svoje akcionare, što je "nešto sasvim drugo".

Hinton za sebe kaže i da "nije čovek koji se bavi politikom, već samo neko ko je iznenada shvatio da se dešava nešto zaista opasno", vezano za razvoj veštačke inteligencije.

- Moramo dobro da razmislimo o svemu i vidimo da li možemo nešto da uradimo. Nisam optimista, ne znam nijedan primer da manje inteligentni kontrolišu ljude ili mašine sa višom inteligencijom - zaključuje naučnik.

Šefovi tehnoloških kompanija danas u Beloj kući

Bela kuća će danas ugostiti čelnike najznačajnijih tehnoloških kompanija u SAD, koje razvijaju veštačku inteligenciju (AI), kako bi diskutovali o rizicima vezanim za ovu tehnologiju.

Sastanku će prisustvovati šef Gugla, Sundar Pičaj, CEO Majkrosofta, Satija Nadela, izvršni direktor kompanije OpenAI, Sem Altman, i šef Antropika, Dario Amodei, prenosi Rojters.

Njih će u Beloj kući dočekati potpredsednica SAD, Kamala Haris, ali i drugi američki zvaničnici, među kojima će biti i savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven.

- Želimo otvorenu diskusiju o rizicima u sadašnjem i budućem razvoju AI - rekao je visoki zvaničnik Bele kuće koji je želeo da ostane anoniman. On smatra da prvo treba savladati rizike vezane za AI, da bi se ubirali plodovi te tehnologije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>