• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reebok je već postao Sneaker Box u Rusiji, a šta je s Adidasom? Na pomolu velika odluka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija je lane saopštila da je odluka o obustavi poslovanja u Rusiji značajno uticala na profit

  • 0
Adidas Foto: Shutterstock

Nemački gigant sportske opreme, Adidas, mogao bi da prenese svoje poslovanje u Rusiji na alternativnog stranog investitora, javio je nedavno Kommersant, pozivajući se na izvore.

Kako list dalje navodi, taj potez bi omogućio ponovno pokretanje oko 100 Adidasovih najprofitabilnijih prodavnica u Rusiji.

Kao i brojne druge globalne kompanije, Adidas je obustavio poslovanje u Rusiji i zatvorio maloprodajne objekte i onlajn prodavnice u martu 2022, nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Gigant je, potom, u oktobru objavio da je odlučio da trajno ugasi poslovanje u zemlji.

Kompanija je, u međuvremenu, pretrpela finansijske gubitke kao rezultat tog poteza, mada je potražnja za njegovom odećom i obućom i dalje velika u Rusiji - kažu stručnjaci za maloprodaju.

S druge strane, na globalno poslovanje Adidasa uticala je i afera sa Kanjeom Vestom.

Nemački emiter Bayerischer Rundfunk (BR) je ranije izvestio da Adidas upravlja sa oko 500 prodavnica u Rusiji i okolnim zemljama, što čini 3% globalne prodaje. Gigant sportske odeće je, dodaje se, ograničio svoje aktivnosti u Rusiji, dajući u podzakup svoj poslovni prostor i skladišta u Moskovskoj oblasti.

Takođe, kompanija je lane saopštila da je odluka o obustavi poslovanja u Rusiji značajno uticala na profit. Prihodi su opali za više od 100 miliona evra u trećem tromesečju.

Drugi gigant sportske odeće, Ribok (Reebok), zauzeo je sličan pristup i prošle godine je svoje poslovanje u Rusiji preneo na tursku firmu FLO Retailing, koja upravlja brendovima kao što su US Polo Association, Lumberjack i Reno.

Turska kompanija je od tada rebrendirala Ribok (Reebok) prodavnice u Rusiji u Sneaker Box.

Podsećamo i da je nemačka kompanija Henkel, jedan od vodećih svetskih proizvođača kućne i industrijske hemije, u potpunosti napustila rusko tržište.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>