• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropljani smanjili kupovinu hrane i pića: Žitelji tri države se opiru ovom trendu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći pad maloprodaje na godišnjem nivou je zabeležen u Estoniji, Mađarskoj i Sloveniji

  • 0
Kolica, kupovina Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Prema preliminarnim procenama, obim maloprodaje je u martu 2023. godine opao za 1,2 odsto u evrozoni i za 1,1 odsto u EU u odnosu na prethodni mesec, saopštio je danas Evrostat.

U poređenju sa martom prošle godine, maloprodaja je opala za 3,8 odsto u Evrozoni i za 4,1 odsto u EU. Trgovina na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima je u martu u evrozoni opala za 1,4 osto u odnosu na februar, a u EU za 1,2 odsto.

Maloprodaja je u odnosu na prethodni mesec najviše opala u Letoniji-2,7 odsto, Nemačkoj i Poljskoj-po 2,4 odsto, i Luksemburgu-1,9 odsto. Rast trgovine na malo je zabeležen u Rumuniji-2,9 odsto, Portugaliji-2,3 odsto i Irskoj, za 1 odsto.

Podaci iz svih zemalja EU još nisu dostupni.

Ako poredimo rezultate iz marta sa istim mesecom lane, trgovina na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima je opala za 6,8 odsto u evrozoni i za 6,6 odsto u EU.

Najveći pad maloprodaje na godišnjem nivou je zabeležen u Estoniji-13,5 odsto, Mađarskoj-13,2 odsto i Sloveniji-12,8 odsto. Trgovina na malo je u odnosu na lanjski mart porasla u Španiji-za 10,8 odsto, Rumuniji-7,2 odsto, i na Kipru-5,6 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>