• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indija želi da dozvoli strancima da ulažu u nuklearni sektor, a ovo je glavni razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nju Delhi želi da smanji emisije ugljen-dioksida, a u fokusu je prelazak na nuklearnu energiju

  • 0
Radijacija, radioaktivno, nuklearna elektrana Foto: Pixabay.com

Indija razmišlja o ukidanju zabrane stranih investicija u nuklearni sektor. Nju Delhi istrovremeno želi da omogući veće učešće domaćih privatnih kompanija u ovom sektoru, prenosi Rojters.

Ove mere je preporučio odbor indijske vlade iza koga stoji agencija Niti Ajog, na čijem čelu je premijer Indije Narendra Modi. Preporuke će biti dostavljene kancelariji premijera.

U Indiji je trenutno na snazi zabrana stranih investicija u nuklearni sektor, koja je definisana Zakonom u nuklearnoj energiji iz 1962. godine. Nju Delhi želi da smanji emisije ugljen-dioksida, a u fokusu je prelazak na nuklearnu energiju, istakli su indijski zvaničnici.

Ministar za nadzor nad atomskom energijom Džitendra Sing je u novembru izjavio da Indija treba da razmotri učešće privatnih kompanija u razvoju malih modularnih reaktora (SMR).

Indijsko Odeljenje za atomsku energiju je ranije saopštilo da je nekoliko stranih kompanija zainteresovano za učešće u nuklearnim projektima u ovoj zemlji, među njima i Vestinghaus elektrik, GE-Hitači, Elektirsite de Frans i ruski Rosatom. U ovom trenutku, nuklearni kapacitet Indije je 6.780 megavata, a planira da do 2031. godine aktivira još 21 reaktor i uveća svoj kapacitet za 7.000 megavata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>