• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put ove godine skočile cene hrane u svetu: Ove namirnice su najviše poskupele

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetske cene hrane su bile najveće u martu 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu

  • 0
Inflacija hrana prehrambena industrija rast cena Foto-ilustracija: Shutterstock

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je danas da su cene hrane u svetu u aprilu porasle prvi put od početka godine.

FAO indeks cena je u aprilu dostigao 127,2 poena, što prestavlja povećanje u odnosu na martovskih 126,5 poena, prenosi Rojters.

Porasle su cene mesa, pirinča i šećera, a pad cena žitarica, mleka i biljnog ulja nije bio dovoljan da spreči rast celokupnog indeksa, saopštio je FAO.

- Pošto se privrede oporavljaju, potražnja za hranom će rasti, što će se negativno odraziti na njenu cenu - rekao je glavni ekonomista agencije FAO Maksimo Torero.

FAO je rekao da je rast indeksa cena, između ostalog, odraz sumornih prognoza vezanih za proizvodnju hrane u Indiji i Kini. Torero je istakao da je rast cena hrane "veoma zabrinjavajući" i naglasio važnost produženja Sporazuma o žitaricama koji predviđa izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Svetske cene hrane su bile najveće u martu 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, podseća britanska agencija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>