• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Voren Bafet uporedio veštačku inteligenciju sa otkrićem atomske bombe: "Plaši me ta tehnologija"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je Bafet rekao da je impresioniran ogromnim mogućnostima veštačke inteligencije, rekao je da se pomalo plaši ove tehnologije

  • 2
Voren Bafet, Warren Buffett Voren Bafet / Foto: Profimedia/Alamy/IanDagnall Computing

Milijarder Voren Bafet, predsednik i izvršni direktor "Berkshire Hathaway" izrazio je zabrinutost zbog porasta veštačke inteligencije, upoređujući uspon tehnologije sa stvaranjem atomske bombe.

Bafet i njegov partner, Čarli Munger, razgovarali su o svojim pogledima na tehnologiju i veštačku inteligenciju tokom široke diskusije na godišnjem sastanku kompanije u Omahi, Nebraska.

Bafet, koji je rekao da je lekciju o ChatGPT-u dobio od svog druga Bila Gejtsa, jednog od osnivača Majkrosofta, izrazio je svoje strahove zbog programa koji se brzo razvijaju.

Iako je Bafet rekao da je impresioniran ogromnim mogućnostima veštačke inteligencije, uključujući proveru svih pravnih mišljenja "od početka vremena", rekao je da se pomalo plaši ove tehnologije.

- Kada nešto može da uradi toliko različitih stvari, pomalo se zabrinem. Zato što znam da više nećemo moći da je "ne izmislimo". A izmislili smo, iz veoma, veoma dobrog razloga i atomsku bombu u Drugom svetskom ratu. Bilo je izuzetno važno što smo to uradili, ali da li je dobro za narednih 200 godina sveta što je sposobnost za to oslobođena - rekao je 92-godišnji investitor, prenosi Fon business.

Bafet je rekao da veruje da će veštačka inteligencija promeniti "sve na svetu, osim načina na koji ljudi misle i ponašaju se".

Munger, 99-godišnji potpredsednik kompanije Berkshire Hathaway takođe je izrazio nesklonost prema veštačkoj inteligenciji.

- Ja sam lično skeptičan u vezi sa publicitetom koji prati veštačku inteligenciju - rekao je Munger i dodao: "Mislim da staromodna inteligencija funkcioniše prilično dobro."

Komentari titana ulaganja usledili su nakon što je više od 1.600 istraživača i stručnjaka za tehnologiju, uključujući Elona Maska, potpisalo pismo krajem marta u kojem su pozvali na šestomesečnu pauzu u razvoju veštačke inteligencije, jer tvrde da predstavlja „duboke rizike za društvo i čovečanstvo“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. maj 2023 | 13:43

    AKO SE ZLOUPOTREBI BICE OPASNIJA OD NUKLEARNOG ORUZJA!!!!

  • Dragoljub

    9. maj 2023 | 10:59

    naseljavanje amerike i australije od evropljana je bilo gore nego stotinu atomskih bombi,neminovnost je da sve ima svoj kraj pa i covek,starosedeoci su videli sta ih je naslo ali to je to,gore visoko,dole tvrdo i gledali tamnu stranu cevi od mozgova sa tamne strane meseca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>