• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

BiH nema ni gram zlata, sve su rasprodali: Da su ga sačuvali, sada bi imali 450.000.000 evra

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zlato kojim raspolaže Centralna banka BiH fizički je locirano u trezoru Engleske banke u Londonu

  • 0
zlato, poluge zlata

Foto: Freepik

U ovom trenutku Bosna i Hercegovina kao država nema ni gram zlata u rezervama, a da u prethodnim godinama nije prodavala to zlato sada bi imala 237.000 unci ili 7,3 tone zlata vrednosti oko 450 miliona evra.

Naime, formalno-pravno BiH nema zlato, već je ono u vlasništvu Centralne banke Bosne i Hercegovine koja ga prodaje ili kupuje zavisno od njihove lične procene i za te odluke im ne treba saglasnost Ministarstva finansija i trezora ili Saveta ministara BiH.

Sve svoje zlato koje je imala Bosna i Hercegovina je prodala. Iz sredstava sukcesije bivše SFRJ, 2001. godine BiH je dobila oko 195.000 unci zlata, ali odmah nakon toga odlukom Saveta ministara BiH kojim je tada predsedavao Zlatko Lagumdžija, a ministar finansija bio Anto Domazet, to zlato je prodato po cieni od 273 dolara po unci. Ubrzo nakon te prodaje cena zlata porasla je na oko 300 dolara po unci i BiH je izgubila oko pet miliona KM.

Kasnije, odnosno 2009. godine, BiH je, takođe, od sredstava sukcesije dobila još 42.360 unci zlata, koje je morala prodati, jer je tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo Zakon o raspodeli, nameni i korištenju finansijskih sredstava dobijenih po Aneksu C Sporazuma o pitanjima sukcesije, pišu Nezavisne novine.

- Monetarno zlato prenosi se u Centralnu banku BiH i konvertuje se u novčani oblik prodajom na domaćem i inostranom tržištu na osnovu procene Centralne banke BiH i Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine u vezi sa najpovoljnijim vremenom u uslovima prodaje - navedeno je u zakonu koji je nametnuo Incko.

Upravo to zlato, iz 2009. godine, dobijeno iz sukcesije kupila je Centralna banka BiH i od tada u kontinuitetu raspolaže tim zlatom u manjim ili većim količinama, zavisno od prodaje i kupovine.

Te godine u bilansu stanja iskazano je zlato u vrednosti od 63,2 miliona KM. Trenutno, Centralna banka Bosne i Hercegovine ima u vlasništvu 48.000 unci zlata ili oko 1.360 kilograma, čija je vrednost danas oko 86 miliona KM, s obzirom na to da unca zlata na svetskom tržištu ovih dana vredi oko 1.800 dolara.

- Bosna i Hercegovina nema zlato. Zlato je sastavni deo deviznih rezervi i vlasništvo je Centralne banke BiH, koja je investirala u to zlato, i danas ono služi za pokriće konvertibilne marke. BiH je od sukcesije u dva navrata dobila zlato i to prodala, između ostalih, i Centralnoj banci. BiH je mogla držati to zlato, ali ono se vodi kao aktiva i onda se oni toga oslobađaju. To je uradila i Hrvatska, koja isto tako nema zlato - rekao je za "Nezavisne" Dragan Kulina, član Upravnog odbora Centralne banke BiH.

Zlato kojim raspolaže Centralna banka BiH fizički je locirano u trezoru Engleske banke u Londonu, a kako kaže Saša Stevanović, ekonomista, činjenica da ono nije u državi je procena upravljača deviznim rezervama da nam kao takvo nije potrebno i da ne postoji rizik ugovorne strane da smo 100 odsto sigurni da ovo što se dešava u svetu neće praviti promene u monetarnom sistemu sveta i da se ne dešava ništa što bi moglo dovesti do novog svetskog poretka.

Pitajući se šta bi bilo da smo trećinu rasta monetarne pasive ulagali u zlato, Stevanović kaže da bi danas to iznosilo osam milijardi KM, ali da je lako biti general posle bitke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>