• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španija pooštrava uslove za dobijanje "zlatne vize": Skače minimalni iznos za ulaganje u nekretnine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španija je 2022. odobrila 2.462 boravišne dozvole investitorima koji su kupili nekretnine za više od pola miliona

  • 0
Barselona, Španija Foto: Pixabay/dominickvietor

Španska vlada razmatra da poveća donju granicu za minimalne investicije u nekretnine koja je uslov da stranci mogu da dobiju takozvane ''zlatne vize'', ili da te vize u potpunosti ukine.

Pozivajući se na izvore u Ministarstvu za inkluziju, socijalno osiguranje i migracije, El Pais prenosi da je cilj da se poveća granica za investicije u nekretnine, koja je trenutno na 500.000 evra, kako bi stranac imao pravo da zatraži boravišnu vizu.

Zlatne vize su instrument koji je Vlada Marijana Rahoja odobrila 2013. godine kroz Zakon o preduzetnicima, u vreme kada je sektor nekretnina zapao u krizu i kada je naglo smanjen priliv stranih investicija, zbog straha od krize državnog duga.

U Španiji, zakon dozvoljava strancima koji u Španiji investiraju u nekretnine od najmanje 500.000 evra bez računanja troškova ili hipoteka da dobiju boravišnu dozvolu na period od tri godine, sa produženjem za još dve, a taj mehanizam se primenjuje i na ulaganja veća od milion evra u depozite ili akcije španskih kompanija, kao i na ulaganja od više od dva miliona u državne obveznice.

Španija je 2022. odobrila 2.462 boravišne dozvole investitorima koji su kupili nekretnine za više od pola miliona, što predstavlja povećanje od skoro 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su investitori koji su koristili druge kanale, poput kupovine javnog duga, ulaganja u preduzeća ili depozita većeg od milion evra, dobili svega nekoliko desetina dozvola.

El Pais navodi da je prošle godine samo šest stranaca dobilo boravišnu dozvolu zbog ulaganja u španski javni dug. Izvori upućeni u analizu socijalnog osiguranja smatraju da je ograničenje od 500.000 evra za ulaganje u nekretnine za dobijanje boravišne dozvole sada nedovoljno, posebno u velikim gradovima, gde se kuća te vrednosti više ne može smatrati luksuzom, pa se iz tog razloga smatra da je ovaj mehanizam stambenog ulaganja zastareo.

Vlada još nije odlučila koju novu politiku će usvojiti, a trenutno se razmatraju dve opcije: s jedne strane, približiti granicu ulaganja u nekretnine granicama drugih finansijskih ulaganja, od najmanje milion evra, ili s druge strane, ukinuti boravišne dozvole u zamenu za ulaganje u nekretnine. Kako se navodi, cilj vlasti je da preusmeri investicije u nekretnine u druge, produktivnije grane, kao što je, između ostalog, kupovina akcija španskih kompanija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>