• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Spoj obrazovanja i privrede: Ovo je pet najuspešnijih projekata iz Srbije u regionalnom čelendž fondu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovim projektom poverzuje se tradicionalno i savremeno obrazovanje i spajaju se privreda i obrazovne institucije

  • 0
Foto: Regionalni čelendž fond

Saobraćajna tehnička škola iz Zemuna, Fakultet tehničkih nauka iz Čačka, Mašinsko saobraćajna škola iz Čačka, Mašinski fakultet u Nišu i Akademija tehničko vaspitačkih strukovnih studija iz Niša pobednici su Drugog javnog poziva Regionalnog čelendž fonda.

Ovih pet najuspešnijih projekata iz Srbije nadmetalo se za finansiranje u ukupnoj vrednosti od oko 2,34 miliona evra za investicije u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama stručnog obrazovanja koje sprovode dualno obrazovanje.

Proces apliciranja za sredstva Regionalnog čelendž fonda se odvijaou dve faze. Prvo su konzorcijumi podnosili Izjave o zainteresovanosti, a odabrani su nakon prve faze pripremali i celokupne predloge projekata i detaljne planove investicija.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije rekao je na svečanom proglašenju pobednika da je izdvojeno 2,3 miliona evra za nabavku opreme i za pripremu i organizovanje dualnog obrazovanja.

- Veza između fakulteta, osnovnih i srednjih škola i kompanija mora da bude što bolja. Način obrazovanja ne može da odgovori onome sto privreda očekuje, a cilj nam je i da mladi stručnjaci samouverenije odlaze u kompanije. To je privredi motiv da sarađuje sa obrazovnim sistemom - rekao je Vesović.

On je istakao da šest ekonomija zapadnog Balkana čine jedinstveno tržište.

Foto: Regionalni čelendž fond

- Bitno je da smo kao tržište Zapadnog Balkana investitorima atraktivni u visokim tehnologijama - zaključio je on.

Kristijan Šiling, šef Odeljenja za razvojnu saradnju, Ambasade Nemačke u Srbiji istakao je da 78.000 radnika radi u nemačkim firmama u Srbiji.

- Naš cilj je da omogućimo zemljama Zapadnog Balkana kvalitetnu radnu snagu, kako za lokalno tržište, tako i za strane investitore. Drugi aspekt je regionalni, spajanje kompanija i obrazovnih sistema iz regiona koji će da sarađuju i da osmišljavaju nova regionalna rešenja - istakao je on.

Ukupan fond RČF projekta iznosi 39 miliona evra, a uvećan je i za 9,7 miliona evra koje je fondu dodala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS Gabrijela Grujić zahvalila se svim učesnicima i donatorima na projektu, naglasivši da će donacija opreme osavremeniti obrazovanje u Srbiji.

- Ovakvim projektima povezujemo tradicionalno i savremeno obrazovanje, ali je još važnije od mogućnosti za sticanje znanja, da osvestimo mlade da je neophodno da jačaju timski duh. Radeći na novoj opremi, oni će zajedno učiti i sticati nove stručne veštine, ali će deliti i dobru energiju i kreativnost. Verujem da će i mladi sa mlađima podeliti znanja, pozitivne misli, usmerenja i kreativnost. Verujem u tim mladih ljudi i nastaviću još temeljnije da se borim za platformu gde su umreženi savremeno obrazovanje i tradicionalne vrednosti vaspitanja nova energija Srbije - poručila je direktorka Grujić.

Foto: Regionalni čelendž fond

Balša Ćulafić, koordinator RČF projekta, kaže da je od 2017. godine uspostavljena platforma za regionalnu saradnju i da ona zastupa interese 350.000 kompanija u ovih šest zemalja, uglavnom malih i srednjih preduzeća.

- Potrebnisu nam kvalifikovani radnici kako bi naše ekonomije bile konkurentne - rekao je Ćulafić i napomenuo da se novi poziv raspisuje u trećoj nedelji maja i da tada počinje i iskazivanje zainteresovanosti konzorcijuma.

Izjave o zainteresovanosti mogu podneti konzorcijumi obrazovnih ustanova i bar dve kompanije koje zajednički pripremaju i sprovode programe dualnog ili kooperativnog obrazovanja. Konzorcijumi treba da budu predvođeni institucijama koje pružaju stručno obrazovanje i obuku i sprovode programe koji vode ka sticanju nacionalno priznatih kvalifikacija.

(G. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>