• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U slučaju kašnjenja i otkazivanja letova, putnicima će biti sve plaćeno: Bajden uvodi nova pravila

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova pravila bi obeštećenje putnika, uključujući povraćaj novca, učinile obaveznim za sve

  • 0
Aerodrom gužva Foto: Shutterstock

Američki predsednik Džo Bajden želi da natera američke avio-kompanije da usvoje nova pravila koja bi se ticala odnosa prema putnicima u slučaju kašnjenja ili otkazivanje letova.

Po novim pravilima, avio-kompanije bile bi dužne da daju novčane nadokande putnicima, mimo povraćaja novca datog za karte, ako je prevoznik odgovoran za kašnjenje ili odlaganje leta.

To može uključivati pokrivanje obroka i hotela u slučaju da su putnici zaglavljeni dugo na aerodromu, rekli su zvaničnici i ako se primeni, to bi bila prva mera te vrste u SAD.

U ponedeljak su Bajden i ministar saobraćaja Pete Buttigieg objavili novi set pravila na konferenciji za novinare u Beloj kući, a pravila stižu neposredno pred vrhunac letnje sezone putovanja.

Pod sloganom "pozvati aviokompanije na odgovornost", Butigieg je rekao da nova pravila imaju za cilj da osiguraju da putnici ne plaćaju ništa ako je aviokompanija kriva za prekide putovanja.

- Ovo pravilo bi, po prvi put u istoriji SAD, značilo da se od avio-kompanija zahteva da nadoknade putnicima i pokriju troškove kao što su obroci, hoteli i ponovna rezervacija u slučajevima kada je avio-kompanija izazvala otkazivanje ili značajno kašnjenje - rekao je Buttigieg.

Avion usluga posluga hrana Foto: Shutterstock

Prema američkom Birou za statistiku saobraćaja, kašnjenja za koja su krive aviokompanije mogu uključivati probleme u vezi sa održavanjem ili sa posadom, čišćenjem aviona, utovarom prtljaga ili sipanjem goriva.

Neke avio-kompanije već nude putne kredite ili vaučere u slučaju kašnjenja ili otkazivanja, ali nova pravila bi obeštećenje putnika, uključujući povraćaj novca, učinile obaveznim za sve.

Trenutno nijedna avio-kompanija u SAD ne nudi novčanu nadoknadu putnicima koji su zaglavljeni duže od tri sata, bar ne kao deo njihove zvanične politike.

Kao odgovor na ovo, Airlines for America, organizacija koja predstavlja najveće američke avio-prevoznike, saopštila je da je više od polovine otkazivanja u 2022. i 2023. uzrokovano "ekstremnim vremenskim prilikama" ili prekidima u kontroli vazdušnog saobraćaja.

U izjavi Rojtersu dodaje se da avio-kompanije "nemaju podsticaj da odlažu ili otkažu let i čine sve što je u njihovoj moći da osiguraju da letovi poleću i stignu na vreme, ali je bezbednost uvek na prvom mestu".

(Telegraf Biznis)

Video: Novi avion Er Srbije "Mihajlo Pupin"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>