• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveće proširenje flote Ryanair-a ikada: Kupuju 150 novih Boinga, dupliraće broj putnika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avio-kompanije širom sveta povećale su svoje knjige narudžbi u protekloj godini, nakon oporavka od pandemije korona virusa

  • 0
Boeing 737, Boing, avion, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Avio-kompanija Ryanair kupuje od kompanije Boing minimum 150 najvećih aviona iz serije 737 Max, a razmatra kupovinu još 50. 

Ryanair je važna podrška, odnosno ključni kupac u trenutku kada se Boeing suprotstavlja na tržištu Airbus-ovom popularnom modelu A321neo, piše Bloomberg.

Ovo je najveća porudžbinu koju je irska kompanija ikada dala za proizvode američke proizvodnje. Ugovor je vredan 40 milijardi dolara po kataloškim cenama. isporuka je predviđena za period između 2027. i 2031. godine. Cena akcija Boinga porasla je za više od 3 odsto u Njujorku, a akcije Ryanair-a skočile su za 2 odsto, piše CNN.

Najveći evropski budžetski prevoznik rekao je da će mu kupovina pomoći da poveća broj putnika sa 168 miliona godišnje koliko su ih imali do sada, na 300 miliona, koliko se očekuje do 2034.

Niskotarifni avioprevoznik se oporavio od pandemije brže od većeg dela vazduhoplovne industrije, povećavajući svoj tržišni udeo, jer je nekoliko konkurenata bankrotiralo ili smanjilo svoje flote i putnički kapacitet. Ryanair je zabeležio rekordnu dobit za tri meseca do 31. decembra, nakon što je povećao cene avionskih karata za 14 odsto u poređenju sa nivoom pre pandemije.

Ostale avio-kompanije koje su se obavezale na 737 Max 10 uključuju Delta Air Lines, United Airlines Holdings i British Airways matičnu IAG.

Avio-kompanije širom sveta povećale su svoje knjige narudžbi u protekloj godini, nakon oporavka od pandemije korona virusa.

Ryanair je među kompanijama koje su predvidele rast letnjih rezervacija, posebno na kraćim rutama do sunčanih destinacija poput Španije ili Italije.

(Telegraf Biznis)

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>