• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Veoma je teško donirati novac": Mask se pridružio nizu bogataša koje muči ova ista muka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakvi stavovi datiraju još od magnata čelika Endrua Karnegija, koji je 1895. rekao da je "put filantropa težak"

  • 2
elon musk, ilon mask Foto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada imate toliko novca da ne znate šta sa njim da radite, davanje dela da biste pomogli drugim ljudima jedino bi trebalo da ima smisla. Ilon Musk se ne bi složio sa tim, a ni mnogi drugi neizmeno bogati ljudi.

"Veoma je teško donirati novac", rekao je Mask u tvitu od 7. maja. Čitav citat, za koji je izgledalo da mu nedostaje nekoliko reči, glasio je: "Veoma je teško donirati novac tako da to čini stvarno dobro, a ne da samo tako izgleda.

Maskovo bogatstvo je nedavno doživelo neke udare, ali on je i dalje drugi najbogatiji čovek na svetu, sa procenjenom neto vrednošću od 179,5 milijardi dolara.

Zanimljivo je da on nije prva izuzetno bogata osoba koja se žali na to koliko je teško davati novac. Osnivač Amazona Džef Bezos izneo je sličnu žalbu kada je najavio svoju nameru da veći deo svog bogatstva da u dobrotvorne svrhe 2022. godine.

Ovakvi stavovi datiraju još od magnata čelika Endrua Karnegija, koji je 1895. rekao da je "put filantropa težak" i da je "kako učiniti istinsko dobro, a ne zlo, davanjem novca jedno od najtežih problema sa kojima se čovek mora suočiti", kaže naučnik filantropije Ben Soskis iz Urban Institutea.

Bogati donatori ponekad govore o teretu davanja novca jer, kažu, osećaju odgovornost da ne troše svoj novac na neefikasna rešenja društvenih problema. Kritičari kažu da bogati ljudi koriste izgovor za "teškoće" da opravdaju da su previše spori i previše metodični kada daju novac.

Mask je takođe napisao u istom tvitu: "Uvek tražim zaista dobre načine da doniram novac".

Muak je javno obećao da će dati većinu svog novca bilo za života ili u svom testamentu, ali čini se da je njegova dobrotvorna davanja zaostala u odnosu na prioritete poput upravljanja kompanijom za električna vozila Tesla, osnivanje kompanije za svemirske rakete SpaceX i preuzimanje Tvitera.

Dok neki milijarderi najavljuju svoje dobrotvorne donacije na društvenim medijima ili na drugim javnim forumima, Mask je relativno tih o svojoj dobrotvornoj organizaciji, iako povremeno tvituje o svojim donacijama.

Donirao je skoro 12 miliona akcija Tesle u dobrotvorne svrhe 2022. godine, ali nije rekao gde je tačno novac otišao. Mask je jednom rekao da svoje poslove smatra oblikom filantropije, jer, prema njegovim rečima, postoje da bi pomogli čovečanstvu.

- Ako kažete da je filantropija ljubav prema čovečanstvu, oni su filantropija. Tesla ubrzava razvoj održive energije. Ovo je filantropija. SpaceX pokušava da obezbedi dugoročni opstanak čovečanstva sa vrstama sa više planeta. Ovo je ljubav prema čovečanstvu - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>