• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radnici Apple prodavnice žele bakšiš, a znaju i koliki: Traže da firma dozvoli primanje napojnica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po trenutno aktuelnoj poslovnoj politici, ako zaposleni prihvati čak jedan dolar bakšiša, to bi bio osnov za trenutni otkaz

  • 0
Apple prodavnica Foto: Shutterstock

Zaposleni u prvoj sindikalnoj Apple prodavnici u SAD želeli bi da počnu da prihvataju bakšiš od kupaca.

Sindikat je u pregovorima sa Appleom o sistemu davanja bakšiša u kojem bi kupci koji plaćaju karticom bili pozvani da daju napojnicu od 3 do 5 odsto nakon plaćanja, prenosi Blumberg.

Napojnice bi bile dostupne zaposlenima u prodavnici za sve transakcije, što bi zamenilo Appleovu trenutnu politiku prema kojoj zaposleni u Appleu koji prihvate napojnicu bivaju otpušteni.

- Napojnice ne vidimo kao glavni način generisanja prihoda - kažu u sindikatu.

Sindikat objašnjava kako nastoje da "stvore prihvatljiv sistem koji omogućava pojedinim klijentima da nagrade tim zaposlenih za njihov naporan rad", bez mogućnosti da njegovi članovi izgube posao.

Bez obzira na to, stratosferske cene artikala za prodaju u Apple prodavnicama, koje se kreću u stotinama ako ne i hiljadama dolara i visoki troškovi popravke artikala u Genius baru, ukazuju na to da bi bakšiš iznosio od 20 dolara, pa naviše.

Predlog za napojnicu je samo deo pregovora kojesindikat pokušava da sklopi sa tehnološkim gigantom.

Jedinica za pregovaranje je takođe zatražila povećanje plate za 10 osto i produženo odsustvo zbog smrtnog slučaja sa 10 dana, do 45 dana godišnje, i zatražili su da ova politika uključuje kućne ljubimce i bliske prijatelje.

Ovi sindikalni radnici takođe žele više praznika i dodatnih dana odmora.

Zaposleni u Apple-u tvrde da im kupci redovno nude napojnice, međutim, ako zaposleni prihvati čak jedan dolar, to bi bio osnov za trenutni otkaz.

(Telegraf Biznis)

Video: Novi procesor, 3 kamere, 5G, novi dizajn, a evo koliko košta: Stigao novi iPhone 12

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>