• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sijarto posetio Beograd: "Potrebnija je Srbija Evropi, nego Srbiji članstvo u EU"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sijarto je, između ostalog, naglasio da Budimešta ne opravdava stav Brisela prema Srbiji

  • 5
Peter Sijarto Peter Sijarto / Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peter Sijarto, ocenio je danas u Beogradu da su Evropi u ovim - i za ekonomiju i privredu - nimalo jednostavnim trenucima protebni novi članovi kako bi se proširilo delovanje i konkurentnost evropskih kompanija.

Naglasio je da je upravo zato Srbija danas potrebnija EU više nego Srbiji članstvo u Uniji.

Sijarto je to rekao otvarajući Srpsko-mađarski poslovni forum koji organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom za spoljne poslove i trgovinu Mađarske i Agencijom za promociju izvoza Mađarske, a na kojem učestvuje 70 kompanija iz obe zemlje, a sve to povodom održavanja 13. zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju kojom perdsedava zajedno sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, Tomsiavom Momirovićem.

Podsećamo da je Momirović rekao da trgovinska razmena sa Mađarskom raste, te kako je cilj da dostigne 4 milijarde evra.

Govoreći o situaciji u kojoj se Evropa našla i zbog rata u Ukrajni, a koja otežava trgovinu, kida ustaljene mreže saradnje, čime između ostalog, onemogućava trgovinu između Istoka i Zapada na "uhodanim stazama", kao i samom značaju jačanja evropske privrede i evropskih kompanija ugroženih sankcijama, Sijarto je naglasio i da Budimešta ne opravdava stav Brisela prema Srbiji.

- Mislim da bi proširenje pomoglo konkurentosti EU i zato bi nam bili potrebni novi članovi, da proširujemo područje dalovanja EU. Unija je Srbiji danas potrebna više nego Srbiji članstvo u EU i zato smatramo da nije u redu stav Brisela prema Srbiji - rekao je Sijarto i naglasio da Mađarksa podržava incijativu Otovreni Balkan i da je zato predložila da se naredni skup održi u Budimpešti.

Stalni privedni rast i investicioni rekord koji Mađarska beleži - toj zemlji daje mogućnost da otvori tržište rada i za građane Srbije, rekao je Sijarto i dodao da u njegovoj zemlji već radi 5.400 srpskih državljana.

Sijarto je nagalsio da u ovakvim uslovma "moramo da budemo uspešni i podsetio na zajednički stav prema turskom-balkanskom toku". Kaže da je upravo to pokazatelj da treba jačati saradnju između Srbije i Mađarske.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. maj 2023 | 17:54

    EU JE UVEZLA IZ KINE ROBE U VREDNOSTI 500 MILIJARDI EURA A NAMA PRICAJU O MALIGNOM UTICAJU !!! JA NERAZUMEM NASE EU FANATIKE -ZASTO KLECE PRED VRATIMA BRISELA KAD SVAKI DEGENERIK VIDI DA NAS BRISEL NECE A SVET JE VELIK!!!

  • Biljana

    10. maj 2023 | 15:57

    Neka hvala

  • Hr

    10. maj 2023 | 16:28

    Dobar vic 😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>