• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meloni: Odluka o napuštanju kineske inicijative još je "u vazduhu"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sporazum o učešću u inicijativi "Pojas i put" ističe u martu 2024. godine

  • 0
Đorđa Meloni

Đorđa Meloni / Foto: Tanjug/AP

- Vlada Italije još nije donela odluku o napuštanju kineske inicijative "Pojas i put". Debata je otvorena - izjavila je italijanska premijerka Đorđa Meloni, tokom posete Pragu, prenosi Rojters.

Ona je ponovila da se protivila učešću Italije u kineskoj inicijativi.

Nedavno je Rojters objavio da italijanska vlada od sledeće godine "najverovatnije neće učestvovati u kineskoj inicijativi", ali da je potrebno "još vremena" kako bi se o toj temi razgovaralo sa Pekingom.

Sporazum o učešću u inicijativi "Pojas i put" ističe u martu 2024. godine i biće automatski produžen ako jedna strana ne obavesti drugu, bar tri meseca unapred, da se povlači iz sporazuma. Inače, Italija se 2019. pridružila toj inicijativi, a tadašnji premijer, Đuzepe Konte, smatrao je da će sporazum pomoći posrnuloj italijanskoj privredi.

Dodatno, saopšteno je da je Italija, prema preliminarnim podacima, u prvom kvartalu izvezla robu u Kinu za rekordnih 7,1 milijardi evra.

Nacionalni zavod za statistiku Istat je saopštio da je to "ogromno povećanje izvoza u Kinu" u odnosu na isti kvartal lane, kada je Italija izvezla robu u vrednosi od 3,7 milijardi evra. Tzv. Čizma je, ipak, najviše robe u Kinu izvezla u februaru, u vrednosti od 3,0 milijarde evra.

Neki analitačari smatraju da je razlog za ove rekordne brojke zaobilaženje sankcija protiv Rusije, a drugi misle da je italijansko članstvo u kineskoj inicijativi "Pojas i put" donelo svoje plodove, prenosi Rojters.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>