• 6

Vreme čitanja: oko 3 min.

Proverili smo cene prevoza u Londonu: Jednim trikom uštedećete 30 evra, a evo kada se isplati vožnja taksijem

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ekipa portala Telegraf boravila je proteklih dana u ovom gradu, gde smo detaljno istražili cene saobraćaja

  • 6
Metro London Foto: M. Milutinović

London je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Evropi koju godišnje obiđe oko 30 miliona ljudi iz celog sveta.

S obzirom na to da je jedan od najpoznatijih gradova na svetu, ukoliko se odlučite da ga posetite spremite se na veliku gužvu posebno oko poznatih turističkih atrakcija.

Ekipa portala Telegraf boravila je proteklih dana u ovom gradu, gde smo detaljno istražili cene saobraćaja.

Javni prevoz

Britanci se u Londonu najviše oslanjaju na metro, zbog razgranatih linija po celom gradu, ali i manjih gužvi u odnosu na one u autobusima, posebno u strogom centru grada.

Londonski metro ima mrežu od 11 linija i prvi je izgrađen metro na svetu.

Metro je otvoren od pet ujutru do ponoći, dok su određene linije otvorene 24 sata dnevno tokom petka i subote. Prilikom kupovine karte morate da znate u kojoj se zoni nalazi vaša stanica na kojoj želite izaći i u koju zonu idete. To možete da proverite u svakom trenutku na metro kartama koje se nalaze na stanicama, ali i na Internetu.

Metro London Foto: M. Milutinović

Londonski javni prevoz prilično je skup i to je jedna od glavnih razlika između Londona i drugih glavnih evropskih gradova. Dok je u Rimu, primera radi, cena jedne vožnje oko dva evra, u glavnom gradu Engleske cena je tri puta skuplja i iznosi šest funti (oko 7 sedam evra). Ukoliko se odlučite za povratnu katru, ona će vas koštati duplo više.

Dnevna katra u zavisnosti od zone košta oko 13 funti (oko 15 evra), tako da se mnogo više isplati u odnosu na povratnu kartu za određenu destinaciju, posebno ako je uzmete ujutru i iskoristite više puta.

Za turiste postoje posebne Travel i Oyster kartice, a njihova cena za nedelju dana iznosi 55 funti (oko 63 evra). Ukoliko putujete sami ili u paru i planirate da dosta razgledate grad ovo je najbolja opcija, posebno jer podrazumeva vožnju i metroom i autobusom.

Pored metroa, za kretanje po Londonu autobusi su takođe dobra opcija ukoliko želite da razgledate grad.

Mali trik koji su nam otkrili lokalci je da autobuske linije broj devet i 11 prolaze pored mnogih poznatih lokaliteta, isto kao i turistički dabldekeri. Tako da ukoliko imate ovu karticu možete da sednete u pomenute autobuse, obiđete lokalitete i tako uštedite tridesetak evra. Ono što na žalost nećete imati je vodič, ali se o svakom od ovih mesta možete informisati i preko Interneta.

London metro Foto: M. Milutinović

Sim kartice rezervisane za turiste koštaju 15 funti, kupuju se na trafikama i uz njih dobijete 25 gigabajta Interneta, što je i više nego dovoljno za snalaženje po Londonu.

Ukoliko u London slećete na aerodromu Luton, autobuska karta do centra koštaće vas deset funti po osobi (oko 12 evra), dok do aerodroma Hitrou možete stići određenim metro linijama.

Kada se isplati vožnja taksijem?

Još jedan vid saobraćaja u Londonu je i čuveni taksi. Ono što ih izdvaja u odnosu na ostale automobile je njihov specifičan dizajn, ali i obavezna crna boja.

Ukoliko vas je više u grupi i želite da brzo stignete do neke lokacije koja nije previše daleko, za petnaestak minuta vožnje taksista će vam naplatiti između 15 i 20 funti. Na taj način dobićete veći konfor u odnosu na metro, a iskusićete i kako izgleda vožnja levom stranom ulice.

Zbog specifičnog dizajna u taksi vozila može da sedne najviše šest osoba, a imaćete i dovoljno mesta za kofere.

Još jeftinija opcija od taksija je i Uber, ali i skuteri i trotineti koje možete da iznajmite preko aplikacije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zana

    12. maj 2023 | 14:17

    Koji London ljudi. Srbima je potrbna viza i tu proceduru nemam volje ni motivavije da prolazim. Toliko lepsih destinacija ima gde smo dobrodosli a ne kod engleza koji su nasi neprijatelji i to ne kriju. Hvala lepo

  • Cile

    12. maj 2023 | 14:57

    London jedan i jedini. Fascinantan grad u svakom pogledu .

  • Lily

    12. maj 2023 | 14:16

    Cijene koje navodite za metro nisu istinite a cijenu autobusa ne navodite

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>