• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog finansijskih prevara ova država gubi 2.600 evra u minuti: Jedna je najčešća

Vreme čitanja: oko 1 min.

UK Finance je saopštio da gubici nisu uvek nadoknađeni i pozvali su tehnološke firme da "podele teret" pokrivanja troškova

  • 0
Metro London

Foto: M. Milutinović

Ljudi u Velikoj Britaniji izgubili su 1,2 milijarde funti zbog prevara 2022. godine, što je ekvivalent od 2.300 funti (2.600 evra) svakog minuta, pokazuju podaci UK Finance.

Podaci ove institucije pokazuju da se dogodilo oko tri miliona prevara, nešto manje nego prethodne godine, pri čemu su prevare koje uključuju platne kartice bile najčešće.

UK Finance je saopštio da gubici nisu uvek nadoknađeni, a smatraju da bi tehnološke firme trebalo da "podele teret" pokrivanja troškova, jer je svaka 15-ta osoba žrtva neke finansijske prevare.

Prema UK Finance-u, iznos ukradenog novca 2022. je zapravo bio 8 odsto manji nego 2021. godine, a slučajevi prevare su smanjeni za 4 odsto, ali je i dalje bilo skoro tri miliona slučajeva širom Velike Britanije.

Istraživanje je pokazalo da su najčešće vrste prevara, nakon prevara sa karticama, one koje imaju veze sa kupovinom. Takođe je otkriveno da su se ljubavne prevare, gde se prevarant pretvara da je romantično zainteresovana za žrtvu da dobije novac, povećale tokom 2022. godine.

Međutim, investicione prevare, gde se prevaranti pretvaraju da nude priliku za ulaganje, opale su za trećinu zbog pritisaka na troškove života. Iako su banke zakonski obavezne da refundiraju takozvanu "neovlašćenu prevaru", nisu morale da pokriju troškove "ovlašćenih prevara", gde su žrtve prevarene da pristanu da pošalju novac prevarantima.

Kao rezultat toga, banke su refundirale samo oko 59 odsto gubitaka od ove vrste prevare, što je iznosilo 285,6 miliona funti od ukradenih 485,2 miliona funti.

Mnoge prevare počele su na internetu i tehnološke i telekom kompanije trebalo bi da igraju veću ulogu u nadoknadi izgubljenih sredstava, smatraju stručnjaci. Što se tiče budućih pretnji, upućeni su zabrinuti da će veštačka inteligencija omogućiti prevarantima da „varaju ljude čak i više nego što je to već slučaj“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>