• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najskuplju "Evroviziju" organizovao je Azerbejdžan, a koliko košta sutrašnje takmičenje?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krunu za najskuplju Evroviziju do sada drži glavni grad Azerbejdžana Baku koji je sagradio i stadion za ovu priliku

  • 0
Evrovizija Printskrin: Youtube/Eurovision Song Contest

Proslavljeno, ali i prokazano od strane publike širom sveta, najveće svetsko pevačko takmičenje Pesma Evrovizije postalo je nešto poput kulturne institucije tokom sedam decenija postojanja, a mnogi se pitaju kolika je cena ovog takmičenja.

Ali iza odvažnih nastupa i čudnih odela, ovo takmičenje se takođe smatra sredstvom političke i ekonomske moći. U 2023. godini to je istina više nego ikada.

S obzirom da je rat u Ukrajini u toku, a da je ova zemlja prošlogodišnji pobednik, dužnost domaćina je preuzela drugoplasirana Velika Britanija, a Rusija je izbačena iz takmičenja. Sve veći troškovi organizacije naterali su neke zemlje da odustanu pre nego što je takmičenje i počelo.

Dakle, kolika je cena takmičenja - i da li je vredno toga? Prvo takmičenje održano je u Luganu, u Švajcarskoj, 1956. godine, a danas obuhvata čak i neevropske zemlje kao što je Australija. Ipak, to ostaje koprodukcija između javnih emitera, pri čemu sve zemlje učesnice, obično oko 40 njih, plaćaju naknadu za učešće, piše CNBC.

Najveće evropske ekonomije, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španija, inače poznate kao Velika petorka, plaćaju najviše, na osnovu "principa solidarnosti" koji kaže da najjači moraju da "nose najveću težinu". Takođe se automatski kvalifikuju u finale.

Druge zemlje zatim doprinose različitim iznosima, koji je poslednjih godina iznosio oko 7 miliona dolara. Ali sa inflatornim pritiscima koji su teško opterećivali Evropu ove godine, te naknade su za neke bile previsoke, a Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija su se povukle iz ovogodišnjeg događaja iz finansijskih razloga.

Ipak, glavni trošak održavanja takmičenja snosi zemlja domaćin, obično pobednik iz prethodne godine, čija je odgovornost da priredi šou za pamćenje. Te sume su se umnogome razlikovale tokom godina.

U 2013, švedski grad Malme se navodno ponosio što je bio domaćin svog događaja za oko 20 miliona dolara. To je znatno ispod 42 miliona dolara koje je Moskva potrošila 2009. godine, oko 30 miliona dolara koje je Diseldorf isplatio 2011. i 54 miliona dolara koje je Kopenhagen dao 2014.

Ali krunu za najskuplju Evroviziju do sada drži glavni grad Azerbejdžana Baku, koji je 2012. potrošio oko 76 miliona dolara samo na događaj, da ne pominjemo 100 miliona dolara koje je potrošio na novi stadion na kom je takmičenje održano.

Očekuje se da će ove godine Velika Britanija potrošiti do 30 miliona dolara za održavanje takmičenja, jer domaćin Liverpul nastoji da odrazi ukrajinsku kulturu dok prikazuje najbolju britansku muziku i kreativnost.

Kao emiter domaćin, BBC će pokriti najveći deo računa, procenjenih 10 do 21 milion dolara, dok je vlada Ujedinjenog Kraljevstva rekla da će doprineti sa 12 miliona dolara.

Taj budžet se dopunjava prodajom karata, sponzorskim ugovorima i prihodima od onlajn platformi. U međuvremenu, lokalne vlasti Liverpula će potrošiti dodatnih 5 miliona dolara, uglavnom na događaje van arene.

- Turizam u Liverpulu vredi 47 odsto naše privrede. Dakle, ovo nije hrana za piliće za nas, ovo je zaista, zaista važno - rekla je Kler Mekolgan, direktorka za kulturu u Gradskom veću Liverpula.

(Telegraf Biznis)

Video: "Bitno je zagrliti svoju zemlju...": Luka Blek za Telegraf.rs nakon prolaska u finale

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>