• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvoreni Balkan: Radovi na prelazu Preševo-Tabanovce gotovi pre turističke sezone

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve ovo samo su neki primeri na koje se sve načine u okviru Inicijative Otvoreni Balkan ubrzava protok ljudi, robe i usluga, i građanima i privredi štedi vreme

  • 1
Otvoreni Balkan Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Radovi na poboljšanju saobraćajnog pristupa na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce, koji podrazumevaju proširenje pristupnih saobraćajnica sa srpske i makedonske strane, biće gotovi pre početka leta. Ova delimična rekonstrukcija prelaza rezultiraće određenim ubrzanjem protoka vozila i smanjenjem zadržavanja građana na graničnom prelazu.

Radovi se izvode u okviru Inicijative Otvoreni Balkan, koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Rekonstrukcija prelaza je jedan od rezultata Memoranduma potpisanog između Vlade Republike Severne Makedonije i Vlade Republike Srbije, koji sadrži mere za ubrzanje kretanja vozila, ljudi i robe preko državne granice.

Radovi koji danas započinju sa makedonske strane, sa srpske strane granice će početi sledeće nedelje, a očekuje se da će biti završeni u prvoj polovini narednog meseca, pre početka turističke sezone i da će pored određenog smanjenja gužvi na granicama olakšati i trgovinu između dve zemlje. Naime, u periodu koji sledi očekuje se početak primene mera priznavanja sertifikata za vaganje teretnih vozila između uprava carina dve zemlje čime će biti skraćeno vreme za sprovođenje carinskih formalnosti.

Ove mere će doprineti ubrzanom protoku na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce i smanjenju troškova putnika i privrednih subjekata, što će pozitivno uticati na međunarodnu trgovinu u čitavom regionu.

Sve ovo samo su neki primeri na koje se sve načine u okviru Inicijative Otvoreni Balkan ubrzava protok ljudi, robe i usluga, i građanima i privredi štedi vreme pri prelasku državnih granica.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    12. maj 2023 | 11:11

    Mogu da proširuju koliko hoće ako od npr. 10 kućica na izlazu rade samo 2.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>