• 22

Vreme čitanja: oko 3 min.

EKSKLUZIVNO Stižu kazne za vozače koji su pravili ovakve kombi ture u Srbiji: Ovo je mera koju uvodi Blablacar

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ekskluzivno za Telegraf Biznis, iz centrale kompanije Bla bla kar navode da svi vozači u Srbiji koji poštuju pravila, nikako ne krše zakon, dok će oni koji to ne rade biti odmah blokirani

  • 22
Deljenje vožnje automobila Foto: Shutterstock

Pojedini vozači poznate platforme Bla bla kar (BlaBlaCar) požalili su se našoj redakciji kako im pristužu kazne u iznosu od nekoliko desetina hiljada dinara, a da nisu upoznati sa tim da na neki način posluju nelegalno.

Ekskluzivno za Telegraf Biznis, iz centrale kompanije Bla bla kar navode da svi vozači u Srbiji koji poštuju pravila, nikako ne krše zakon, dok će oni koji to ne rade biti odmah blokirani.

Proveravali smo da li je usluga na neki način način nelegalna, odnosno, kako su vozači mogli da dobiju te kazne.

Internet aplikacija Bla bla funkcioniše gotovo u svim delovima Srbije, gde se putnici prevoze od strane prevoznika, kao prijatelji i po nižoj ceni. Deluje po principu deljenja troškova, i najprostije rečeno, klasičnom sajtu za upoznavanje. Očigledno određenim saobraćajnim prevoznicima ovakav način prevoza stvara konkurenciju, a dodatno, pojavili su se određeni vozači aplikacije koji zloupotrebljavaju plaftormu.

Prema našim saznanjima, predmet tržišne drumske inspekcije bilo je i to što su pojedinci pravili biznis tako što su umesto putničkog automobila primali u kombi putnike do određenih destinacija. Na taj način, oni su pravili maltene turističke ture i pribvljali korist koja je u suprotnosti s načelima poslovanja.

"BlaBlaCar je svetski lider u zajedničkom prevozu, omogućavajući članovima, kojih ima više od 100 miliona, da dele rute u 22 zemlje. Platforma koristi visoku tehnologiju za popunjavanje praznih mesta na putevima, povezujući članove koji traže vožnju. Razvijanjem zajedničke i održive mreže mobilnosti, BlaBlaCar zajednica štedi 1,6 miliona tona CO2 i omogućava 120 miliona konekcija između članova svake godine", kažu za Telegraf Biznis u ovoj kompaniji, ali i navode da će reagovati povodom pojave informacija o zloupotrebi.

"Svesni smo situacije i u kontaktu smo sa našim korisnicima koji su njome pogođeni. Vozači koji poštuju BlaBlaCar pravila ne krše zakon. Prema pravilima, vozači i putnici na BlaBlaCar-u dele troškove putovanja, koje vozač obavlja bez obzira na to da li putnik uđe na peron. Carpooling se može obavljati samo na neprofitnoj osnovi, korisnici koji putuju zajedno su neprofesionalci (nisu profesionalni vozači).

Deljenje vožnje automobila Foto: Shutterstock

Komercijalni prevoz putnika nije dozvoljen na BlaBlaCar-u. Korisnici koji nameravaju da koriste BlaBlaCar u komercijalne svrhe biće odmah blokirani", ističu oni za naš portal.

Dodatno, iz kompanije poručuju svima koji se nađu u neprilici povodom ovih navoda, da se obratite korisničkoj podršci u Srbiji ako bi dobili pomoć.

Podsetimo, i kada se pojavio prvi put, tehnološki startap je predstavljane kao jedan od zanimljivijih evropskih kompanija, aplikacija za deljenje vožnje zamišljena je da omogućava ljudima da podele troškove goriva na putovanjima između gradova.

BlaBlaCar zamenjuje tradicionalno stopiranje tako što ga čini sigurnijim i lakšim, na isti način na koji Airbnb i Uber rade u svojim sektorima — uveravajući obe strane u transakciji da je druga osoba sa kojom imaju posla proverena i ocenjena od strane kolega.

Tri najpopularnije rute u okviru domaćeg saobraćaja su putovanja na relaciji Beograd - Novi Sad, Beograd - Niš i Beograd - Leskovac, dok naši građani ka inostranstvu najčešće putuju iz Beograda do Budimpešte, Zagreba i Beča.

Da li vi koristite usluge Blablacar? Kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima ili odgovorite u našoj anketi:

Da li vi koristite usluge Blablacar

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić objasnio kako rade električni punjači u praksi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>