• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vodič za osnivanje firme u APR: Od srede bez papira na šalterima, sve preko eRegistracije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Elektronski servisi za registraciju osnivanja privrednog društva neće biti dostupni korisnicima od danas u 13.30 sati zbog uspostavljanja novih servisa

  • 0
Šalter

Foto: Shutterstock

Od naredne srede, 17. maja, podnošenje prijave za registraciju osnivanja privrednog društva u Agenciji za privredne registre (APR) biće moguće isključivo u elektronskoj formi, putem aplikacije eRegistracija.

Odnosno, kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede "za registraciju osnivanja privrednog društva u APR-u više neće biti moguće podnošenje prijave u papirnoj formi".

Na koga se ova odluka odnosi?

Obavezna elektronska registracija osnivanja odnosi se na sledeće pravne forme:

- Društvo s ograničenom odgovornošću (DOO),

- Ortačko društvo (OD),

- Komanditno društvo (KD) i

Akcionarsko društvo (AD).

Ko i dalje može dostavljati prijavu u papirnoj formi?

Kako se dalje navodi u saopštenju, ostale pravne forme privrednih subjekata (preduzetnik, javno preduzeće, zadruga i zadružni savez, kao i ogranak i predstavništvo stranog privrednog društva) takođe imaju mogućnost da podnesu elektronsku prijavu za registraciju osnivanja, s tim što i dalje mogu podneti prijavu u papirnoj formi.

Papiri

Foto: Shutterstock

Šta je neophodno za prijavu?

Podnosilac prijave mora posedovati sledeće:

- Kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis), izdat od sertifikacionog tela u Republici Srbiji;

- Instaliran čitač elektronskih kartica i instaliranu “NEXU” aplikaciju za elektronsko potpisivanje (ukoliko podnosilac ima već instaliranu

“NEXU” aplikaciju, obavezno preuzima novu verziju ovde ),

- Visa, MasterCard ili Dina platnu karticu za onlajn plaćanje naknade.

Kako do naloga na eRegistraciji?

Do same korisničke aplikacije možete pristupiti preko internet stranice Agencije za privredne registre. Najpre, korisnik treba da kreira nalog na Portalu eID.gov.rs , ukoliko prvi put pristupa sistemu.

Ukoliko korisnik već ima korisnički nalog u sistemu, onda može istim nalogom da pristupi i aplikaciji za eRegistraciju osnivanja privrednog društva.

Prijava APR nalogom biće omogućena do 1. juna 2023. godine, a nakon toga će biti dostupna isključivo prijava preko Portala eID.gov.rs.

Onlajn plaćanje naknade za registraciju osnivanja privrednog društva vrši se u sistemu Visa, MasterCard ili Dina platnom karticom, dok je način plaćanja objašnjen je u Tehničkom uputstvu za elektronsko plaćanje naknade.

Elektronski potpis se koristi za potpisivanje elektronske registracione prijave, ali i za potpisivanje dokumenata koji se prilažu uz prijavu.

U susret inovacijama

Foto: Shutterstock

Prilaganje elektronskih dokumenata i digitalizovanje

U postupku elektronske registracije osnivanja, svi dokumenti koji se prilažu moraju biti u elektronskoj formi.

Kako se navodi u saopštenju, potrebno je razlikovati dokumente (kao što je, npr. osnivački akt) koje osnivač (ili njegov punomoćnik) sâm izvorno sačinjava u elektronskoj formi i potpisuje svojim elektronskim sertifikatom od dokumenata koje izdaju treća lica ili državni organi, koja moraju biti overena elektronskim pečatom ili potpisom ovlašćenog lica trećeg lica/državnog organa koji je dokument izdao (npr. ako se prilaže elektronska potvrda banke o uplati osnivačkog uloga, onda ona mora biti potpisana elektronskim sertifikatom ovlašćenog lica banke).

Ako osnivač želi da registruje privredno društvo, a neki od dokumenata koje je dužan da priloži ne poseduje u elektronskoj formi, tada ima mogućnost digitalizovanja, odnosno pretvaranja dokumenta iz papirnog u elektronski oblik (koji se smatra kopijom).

Da bi kopija bila verna originalu, odnosno da bi elektronski dokument koji se prilaže imao istu pravnu snagu kao originalni papirni dokument, potrebno je da bude overen (potpisan) elektronskim potpisom:

1) lica koje je taj dokument izdalo (npr. potvrdu banke o uplati osnivačkog uloga izdatu u papirnoj formi treba da overi ovlašćeni službenik banke svojim elektronskim potpisom), ili

2) lica koje je zakonom ovlašćeno za overu prepisa (javni beležnik – notar), ili

3) advokata koji je upisan u Imenik advokata Advokatske komore Srbije (uz uslov da je taj advokat istovremeno i punomoćnik koji podnosi registracionu prijavu).

Potpisivanje elektronskog dokumenta može da se obavi korišćenjem odgovarajućeg programa (npr. Adobe Acrobat Reader) ili korišćenjem besplatne usluge za elektronsko potpisivanje dokumenata, koja se nalazi na internet strani Agencije za privredne registre.

Bez papira 

Rešenje o osnivanju privrednog društva u formi elektronskog dokumenta, doneto u PDF formatu i potpisano elektronskim potpisom registratora, dostavlja se na adresu za prijem elektronske pošte koju je podnosilac uneo u prijavu, ili se može preuzeti iz same aplikacije, nakon završetka postupka elektronske registracije.

Ni jedna institucija ne sme da uslovljava sprovođenje određene procedure prilaganjem rešenja o osnivanju u papirnoj formi umesto rešenja u elektronskoj formi.

Za slučaj da je neophodno posedovanje rešenja u papirnoj formi, potrebno je APR-u podneti:

- Zahtev za izdavanje prepisa overenog odštampanog primerka elektronskog dokumenta - rešenja izdatog u elektronskoj formi i dokaz o uplati naknade od 1.900,00 dinara.

Pitanja u vezi sa eRegistracijom mogu se uputiti Info-centru APR-a, putem telefona (011 418 1000) ili imejla ( info@apr.gov.rs ).

Korisnicima je na raspolaganju i Tehnička podrška APR-a ( sd@apr.gov.rs ).

Obustavlja se privremeno rad servisa za registraciju

Elektronski servisi za registraciju osnivanja privrednog društva, preduzetnika i ponuđača neće biti dostupni korisnicima od danas u 13.30 sati zbog uspostavljanja novih servisa.

Agencija će blagovremeno obavestiti korisnike kada servisi opet budu dostupni.

(Telegraf Biznis)

Video: Siniša Mali: "Država je za zdravsto odvojila najviše novca do sada"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>